Свет

"Волстрит џорнал": Бела кућа се спрема за састанак Сија и Бајдена

Анонимни званичници кажу за овај лист да састанак још није потврђен, али да је кинеска страна наводно заинтересована и да ће се планови утврдити током предстојеће посете шефа кинеске дипломатије Вашингтону
"Волстрит џорнал": Бела кућа се спрема за састанак Сија и Бајденаwww.globallookpress.com © Li Xueren/XinHua

Бела кућа је почела да прави планове за сусрет председника САД Џозефа Бајдена са кинеским лидером Си Ђинпингом у новембру у Сан Франциску, кажу високи званичници из Бајденове администрације за "Волстрит џорнал".

Један анонимни званичник оцењује да је веома вероватно да ће до састанка доћи, док је други истакао да се амерички председник радује састанку али да "ништа још није потврђено."

Планови ће се учврстити када кинески министар спољних послова Ванг Ји буде дошао у Вашингтон, што се очекује у наредним недељама, кажу званичници.

Ово ће бити први састанак уживо двојице лидера након маргина самита Г20 у Балију прошлог новембра, када су обојица истакла важност дипломатије тет-а-тет и изразили наде у побољшање кинеско-америчких односа.

У међувремену, односи две суперсиле почели су да се даље погоршавају када је Бајден наредио обарање кинеског "шпијунског балона", за који се ипак испоставило да није обављао шпијунске активности.

Тензије су расле и због ситуације са Тајваном, што је, између осталог, укључивало транзитну посету председника администрације Тајвана у САД, маневре америчке морнарице у Тајванском мореузу, али и најскорији пакет оружја у вредности од 500 милиона долара које је Вашингтон одвојио за Тајпеј.

Амерички председник је такође изазвао дипломатски скандал када је назвао Си Ђинпинга "диктатором који се осрамотио" јер није знао све информације о инциденту са балоном, само дан након што је државни секретар Ентони Блинкен посетио Пекинг, у покушају да стабилизује билатералне односе са Кином.

Џозеф Бајден је рекао да је "разочаран" када је кинески председник одлучио да не присуствује овогодишњем самиту Г20 у Њу Делхију.

O чему ће и где Си и Бајден говорити?

Стручњаци очекују да ће се сусрет двојице лидера одржати на предстојећем самиту Азијско-пацифичке економске сарадње, који се одржава од 11. до 17. новембра у Сан Франциску.

Један анонимни званичник каже да кинеска страна "жели" да одржи састанак. "Волстрит џорнал" напомиње да кинеска амбасада у Вашингтону није одговорила на захтев за коментар. 

Како наводи амерички лист, очекује се да ће главне теме разговора бити америчка ограничења извоза компоненти за кључне технологије као што су напредни полупроводници, последице проширења кинеског закона о контрашпијунажи по стране компаније, али и кризе коју синтетичка дрога фентанил изазива у САД. 

Ова дрога постала је водећи узрок смрти Американаца старих између 18 и 45 година, наводи "Волстрит џорнал" и додаје да се дрога производи у Мексику користећи хемикалије из Кине. 

Пекинг је замрзнуо сарадњу са Вашингтоном у борби против наркотика након што је бивша председница Представничког дома Ненси Пелоси посетила Тајван у августу 2022. године. 

Пекинг је објавио да замрзава сарадњу са Вашингтоном у борби против наркотика и спровођењу закона. Сједињене Државе су извршиле притисак на Кину да настави сарадњу, док су санкције циљале и на неке трговце људима из Кине и појединце.

image