Свет

Руски "мигови-31" "убијају" украјинске ловце са даљине

Како пишу независни војни аналитичари, чак ни најбољи пресретачи "сухој-27" украјинског ратног ваздухопловства не могу да парирају руским "миговима-31"
Руски "мигови-31" "убијају" украјинске ловце са даљинеwww.globallookpress.com © © MOD Russia

Руско ваздухопловство распоредило је своје најсавременије ловце са ракетама дугог домета да "убијају" украјинске ратне авионе, "не дајући им прилику ни да трепну", пише "Форбс" под насловом "Руски пилоти авиона 'Миг-31' пуцају на украјинске пилоте са удаљености од стотину миља, а Украјинци не могу да им узврате".

Сајт који се бави војном анализом, "Јурејжн тајмс" наводи да чак ни најбољи ловци украјинског ваздухопловства "Су-27" не могу да по висини, брзини или домету парирају руским "миговима-31". Ловци "Су-27" могу да лете брзином од 2,5 маха и имају долет од око 700 километара.

Пилоти "мигова-31" могу да испале ракете Р-37М на циљеве удаљене и до 300 километара. Међутим, ракета је најпоузданија на удаљеностима које нису веће од 130 километара.

Насупрот томе, украјински Су-27 може да лансира само ракету Вимпел Р-27, домета до 50 километара, што руске пилоте ставља у очигледну предност, јер могу да нападају непријатељске авионе, без икакве бојазни за своју безбедност.

Руско Министарство одбране је раније у више наврата саопштило да су ти борбени авиони распоређени у одбрамбене патроле у подручјима конфликта. 

Крајем октобра, један "Миг-31", опремљен комбинацијом ракета РВВ-БД (или Р-37М) и РВВ-СД (или Р-77), оборио је "Су-24" украјинског ратног ваздухопловства, о чему је раније известио "Јурејжн тајмс."

Даноноћне патроле над Украјином

Руско ваздухопловство увело је даноноћне патроле у ​​осам зона изнад Украјине када је украјинска војска започела своју двоструку контраофанзиву, на истоку и југу крајем августа. Свака патрола састојала се од једног пара "мигова-31" или "сухоја-35".

Патроле су трагале за украјинским јуришним авионима "Су-25" и "Су-24", као и ловцима "Миг-29", који су помагали копненој војсци у контраофанзиви. Пензионисани командир ескадриле индијских ваздухопловних снага Вијаиндер Такур рекао је за  "Јурејжн тајмс" да ракета Р-37М може да стигне до циља за неколико минута, што је практично чини хиперсоничном.

Откако је крајем августа почела контраофанзива, Украјина је, према независним аналитичарима, изгубила четири "мига 29", по шест "Су-25" и "Су-24" и једног "Су-27".

"Они су током октобра испаљивали до шест Р-37М дневно. Изузетно велика брзина оружја, заједно са веома великим ефективним дометом и навођењем које може пратити циљеве на малим висинама, посебно отежава избегавање“, додају војни коментатори.

Русија је до данас изгубила само један МиГ-31

Русија је до данас наводно изгубила само један МиГ-31. У августу је украјински дрон покушао да изврши напад на ваздухопловну базу Белбек на Криму, која је у то време располагала "миговима-31", као и уобичајенијим "Су-34", "Су-30", "Су-27". Дрон је оборен, а авиони су остали неоштећени.

Ловци Миг-31 једноставно заобилазе борбене авионе украјинског ратног ваздухопловства. 

Русија је такође у Белорусији распоредила варијанту "мига-31", наоружаног хиперсоничном ракетом "кинжал", што је узнемирујуће за НАТО.

Украјина тражи од Запада да јој испоручи савременије борбене авионе за борбу против далеко надмоћнијег руског ваздухопловства. Неки извештаји указују да би СААБ "Грипен", пројектован и развијен посебно за борбу против руских ловаца, могао да буде "авион избора" за Украјину.

У међувремену, руским пилотима отворено је широко поље за лов на украјинске ловце. Са "мигом-31" Руси могу да спороводе офанзивне операције и обављају одбрамбене патролне мисије без икакве штете.

image
VV inauguration
banner