Свет

Ноћна мора америчке морнарице: Кина прави нукеларну подморницу засновану на руској технологији

За разлику од претходних модела подморница, "тип 96" неће бити бучан и биће га веома тешко открити
Ноћна мора америчке морнарице: Кина прави нукеларну подморницу засновану на руској технологијиwww.globallookpress.com © Li Ziheng, via www.imago-images./www.imago-images.de

Трка у подморничком наоружању је све интензивнија, а Кина само што није почела производњу нове генерације нуклеарних подморница за које се очекује да ће постати изазов за САД и савезнике, наводи Ројтерс.

Аналитичари и регионални одбрамбени аташеи, који су говорили за ову агенцију, кажу да је све више доказа да је Кина на путу да своју подморницу са балистичким пројектилима "тип 096" у функцију стави пре краја деценије, те да је њен "тихи" напредак у том послу делимично потпомогнут руском технологијом.

"Тип 096 ће бити ноћна мора. Биће их веома тешко открити", каже пензионисани подморничар и аналитичар поморске техничке обавештајне службе Кристофер Карлсон.

"Дискретни напори да се прате кинеске подморнице на нуклеарни погон и наоружане балистичке подморнице, познате као ССБН, један су од кључних разлога што америчка морнарица и друге војне снаге широм Индо-пацифичког региона појачано распоређују и планирају ванредне ситуације. Очекује се да ће се то интензивирати када Тип 096 уђу у употребу", указује Ројтерс.

Кинеска морнарица тренутно рутински организује потпуно наоружане патроле нуклеарног одвраћања са својим старијим чамцима "типа 094" са острва Хаинан у Јужном кинеском мору. Тај тип, који иначе носи најнапреднију кинеску ракету ЈЛ-3, лансирану са подморница, сматра се релативно бучним - што је велики хендикеп за војне подморнице.

"Тип 096" ће, међутим, бити упоредив са најсавременијим руским подморницама у погледу могућности прикривања, сензора и наоружања.  И биће, једнако тих.

Пловило ће вероватно бити знатно веће од старијег модела, што му омогућава да садржи унутрашњи "сплав" монтиран на сложене гумене носаче како би се пригушила бука мотора и други звукови – слично руском дизајну.

Карлсон каже да ипак не верује да је Кина набавила најновију руску  технологију али да ће производити подморницу која је са довољним моћима прикривања да се може упоредити са московским бродовима "Импруврд акула".

И као што су се током Хладног рата ловили совјетски "бумери", данас је у фокусу праћење кинеских подморница, у чему јапанске и индијске војске помажу САД, Аустралији и Британији.

Све те државе управљају напредним авионима, који користе напредније технике, попут скенирања површине океана, у потрази за подморницама које су у дубинама.

Могућност стварања тише нуклеарне балистичке подморнице у власништву Кине, делимично је и покретач договора АУКУС између Аустралије, Британије и САД, за појачано распоређивање британских и америчких нападних подморница у Западној Аустралијом. Аустралија очекује да ће до 2030. лансирати своје прве нападне подморнице на нуклеарни погон са британском технологијом.

Кинески војни научник са Универзитета ХСЕ из Москве Василиј Кашин је рекао да, иако је Кина највероватније неку кључну руску технологију добила још деведесетих након распада Совјетског Савеза, осим споразума о нуклеарном реактору из 2010. није било сличних споразума између Москве и Пекинга.

Он је рекао да је Кина можда напредовала адаптирајући руске дизајне, али и путем других извора, укључујући шпијунажу, али да је мало вероватно да имају руске системе најновије генерације.

"Кина није противник Русије на поморском пољу. То не ствара тешкоће нама, то ствара проблеме за САД", рекао је Кашин.

image