Свет

Кинези тврде да су развили нове начине детекције америчких нуклеарних подморница

Стручњаци тврде да би то могло да представља револуционарну промену у подморничком ратовању, пише "Ејжа тајмс"
Кинези тврде да су развили нове начине детекције америчких нуклеарних подморницаwww.globallookpress.com © Mcs Amy Biller/U.S. Marines

Кина је наводно развила нове методе детекције америчких нуклеарних подморница, што би могло да угрози безбедност тих пловила у Јужном кинеском мору и умањи способност Вашингтона да их користи за одвраћање Пекинга.

"Саут чајна морнинг пост" (СЦМП) је раније овог месеца објавио да су научници са универзитета у Фуџијану развили изузетно осетљив детектор подморница заснован на постојећој технологији, који може да лоцира чак и најнапредније подморнице на великој удаљености.

Тим који предводи научник Жоу Шенгнан објавио је рад у стручном часопису за поморска истраживања који објављује Кинески научни центар за истраживање бродова.

СЦМП наводи да су они користили компујтерске моделе како би одредили могућност детектовања скоро неприметних мехурића које производи нуклеарна подморница.

Мехурићи се формирају када подморница крстари због повећане кинетичке енергије и одговарајућег смањења потенцијалне енергије изражене као притисак. Ово се дешава зато што укупна енергија система остаје константна, али се равнотежа између кинетичке и потенцијалне енергије помера.

Извештај СЦМП-а наводи да ово ствара турбуленцију и може довести до електромагнетног потписа путем магнетохидродинамичког (МХД) ефекта, са компјутерским моделима који показују да се сигнали електричног поља могу детектовати око различитих делова трупа.

Истраживачи су открили да електромагнетне емисије које производе мехурићи флуктуирају током времена, стварајући посебан сигнал у опсегу од 49,94 до 34,19 херца.

Водећи истраживач Жоу је рекао да се резултати могу користити као референца за одабир фреквенција електромагнетне комуникације за брзе подморнице, јер сигнали могу да прелазе велике удаљености, продру кроз воду и стигну до јоносфере, која их рефлектује на површину Земље.

Поједини стручњаци тврде да би то могло да представља револуционарну промену у подморничком ратовању, пише "Ејжа тајмс". Научник Роџер Бредбери и његови сарадници су у чланку из марта 2023. навели да је врло вероватно да ће океани постати транспарентни до средине 21. века, са најмање 75 одсто шансе у већини моделованих случајева, са софтвером који се користи у њиховој анализи процењујући процене са високом сигурношћу од преко 70 одсто.

Они наглашавају да упркос напретку стелт технологија, подморнице, укључујући оне на нуклеарни погон, и даље могу бити откривене у светским океанима због паралелног напретка науке и технологије.

Такав развој догађаја може да закомпликује америчке планове да пронађу и открију кинеске подморнице са нуклеарним балистичким пројектилима које патролирају у Јужном кинеском мору.

Познато је да америчке нуклеарне подморнице оперишу у Јужном кинеском мору, а организација УСНИ је у новембру 2021. известила о судару УСС "Конектикат" са непознатом подморском планином у том делу света.

image