Свет

Не желе да буду део "уније дуга": Холандија се после избора повлачи из заједничке потрошње ЕУ

Питер Омциг, лидер Нове странке друштвеног уговора, партије која води у анкетама пред новембарске изборе, залаже се за излазак његове земље из програма Европске уније
Не желе да буду део "уније дуга": Холандија се после избора повлачи из заједничке потрошње ЕУwww.globallookpress.com © Council of Europe Parliamentary

Холандски представник у Скупштини Савета Европе Питер Омциг планира да трансформише економске односе своје земље са Европском унијом, односно жели да искључи Холандију из програма ЕУ, самим тим и из заједничког дуга.

Будући да ЕУ прети да се претвори у "унију дуга", неопходно је да се цео блок врати на правила задуживања из времена пре пандемије короне, тј. да постоје прецизне одредбе о односу дуга и дефицита којима ће се стати на пут неконтролисаном задуживању.

"Забринут сам због гомилања дугова на разним местима. Нагомилавање дуга је лако, али смањење дуга није", изјавио је Омциг за "Блумберг", те обећао да ће радити на томе да се Холандија повуче из заједничке европске потрошње.

Нагласио је да једна инстанца не треба да има моћ да стави вето на одлуке других. "Али ако желите да то урадите заједно, можете то учинити без нас", додао је Омциг.

Истакао је да је корона фонд један од многих европских заједничких пројеката за који би волео да не постоје, затим одлука о минималним зарадама, што би, по његовом мишљењу, требало да се тиче сваке чланице понаособ, а критиковао је и куповину обвезница Европске централне банке као вид монетарног финансирања које је забрањено у оснивачким актима ЕУ.

Иако одбацује наводе да је евроскептик, није поборник евра. Још је 2017. тражио од владе да испита колико добро та валута функционише у Холандији.

"Занимљиво је да чим критикујете план из Брисела, одмах сте евроскептик. Зашто бисмо одмах прихватили било који план Европске комисије? Ја то не разумем", изјавио је Омциг.

Залагања овог холандског политичара имају посебну тежину ако се узме у обзир да његова партија – Нова странка друштвеног уговора – основана тек пре два месеца, води у истраживањима јавног мњења, а да се избори у Холандији одржавају у новембру.

Омциг, који је већ две деценије посланик, прославио се као трн у оку премијера Холандије Марка Рутеа, који ће се повући из политике након предстојећих избора, а био је кључна фигура у откривању скандала с дечјим додацима, што је срушио Рутеову трећу владу 2020. године. Наиме, пореска служба је тада погрешно оптужила око 10.000 породица да су незаконито добијале субвенције.

image