Свет

Холандски бродоградитељ тужи владу: Антируске санкције су нас оштетиле

Реч је о једном од ретких случајева да се европска компанија обратила суду због корпоративних последица насталих након увођења мера против Москве
Холандски бродоградитељ тужи владу: Антируске санкције су нас оштетилеwww.globallookpress.com © TheYachtPhoto/imageBROKER.com

Највећи холандски бродоградитељ, фирма "Дамен шипјардс груп" пресавила је табак против холандске владе и тужи је за одштету због губитака које су њиховом пословању нанеле антируске санкције.

"Блумберг" преноси да је реч о једном од ретких случајева да се европска компанија обратила суду због корпоративних последица насталих након увођења мера против Москве.

"'Дамен' је пре санкција потписао уговоре са руским купцима бродова, а након инвазије на Украјину холандска влада је одлучила да холандска пословна заједница неће поштовати такве уговоре. За ту штету није нам понуђена накнада", каже портпарол компаније Рик ван де Вег.

Тужба је поднета још у мају, а случај тек треба да буде покренут.

"Овај правни изазов ће додати нови заокрет у биткама у судници око санкција. Пажња ће бити фокусирана на данак који плаћају предузећа која су опслуживала тржиште које се некада сматрало једним од најперспективнијих у свету", указује "Блумберг".

Индустрија јахти је доспела у центар пажње убрзо након почетка Специјалне војне операције у Украјини (СВО), јер су САД и њени савезници запленом такве луксузне имовине покушавали да казне руске милијардере за које се сматрало да су блиски председнику Владимиру Путину.

Холандија тренутно по том основу, под надзором држи 23 луксузна пловила и неколико летелица, указује овај медиј.

"Дамен шипјардс", који постоји још од 1927, био је једна од компанија које су ултрабогаташе снабдевале луксузним јахтама. Међу његовим муштеријама били су бизнисмени попут Олега Тинкова, а поправљао је јахту повезану и са Романом Абрамовичем.

Пре конфликта фирма је имала инжињерску филијалу у Русији, која је пружала услуге за пројекте бродоградње, поред сервисних чворишта у Новоросијску и Санкт Петербургу. 

Сукоб је, кажу, имао велики утицај на компанију, а у року од недељу дана након почетка СВО, "Дамен" је известио да је обуставио испоруку пловила и потписивање нових уговора са руским и белоруским клијентима.

Компанија је такође саопштила да очекује да ће "напорно радити на проналажењу решења за бродове који су већ у изградњи".

"Дамен" је прошле године забележио добре резултате, иако је мере против Русије окривио за смањење броја завршених бродова.

image