Свет

Холандски пољопривредници неће ЕУ прописе о животној средини и миграцијама

У свету у коме је све више санкција и где ће се међународне границе све чешће затварати, Холандија, заједно са својим суседима, треба да буде складиште хране и центар снабдевања Запада истом", истакли су из Покрета пољопривредника-грађана
Холандски пољопривредници неће ЕУ прописе о животној средини и миграцијамаwww.globallookpress.com © Lars Klemmer

Холандија би требало да преговара о изузећу на пољима која се тичу природе и миграција уколико се поново отворе споразуми с Европском унијом, сматра тамошња аграрна странка Покрет пољопривредника-грађана (БББ), преноси "Еурактив".

Иначе, БББ, која је изненађујуће убедљиво победила на покрајинским изборима у марту и сада је по анкетама међу водећим партијама за предстојеће државне изборе, ужива широку подршку холандских фармера и сеоског бирачког тела због противљења владиној политици смањења емисије азота, која је подразумевала најпре елиминацију трећине сточног фонда у тој земљи, а потом затварање између две и три хиљаде фарми што се налазе у близини еколошки осетљивих области.

Дакле, у свом предизборном програму странка захтева да Холандија, када отвара европске уговоре, треба да преговара о изузећу из политике миграција и природе.

Иако је БББ и раније била веома критична према политици ЕУ у области животне средине, њен став о миграцији до сада није био тако јасан – у свом програму залаже се за "имплементацију квоте од 15.000 тражилаца азила" годишње, као и за обраду захтева за азил на границама Уније, те веће надлежности Фронтекса, агенције ЕУ за граничну и обалску стражу.

Странка је такође позвала земље Уније у које мигранти прво кроче да се придржавају Даблинског споразума, то јест да се код њих разматрају захтеви за азил.

"Тренутно видимо да се земље на спољним границама Уније не придржавају овог прописа јер им не одговара. Неопходна је стриктна усаглашеност да бисмо правилно радили заједно", саопштили су из БББ.

Што се тиче политике ЕУ у вези с природом, ова холандска партија је остала критична према политици емисије азота, али и позвала на поновну процену мреже заштићених подручја на територији ЕУ "Натура 2000", наводећи да су садашња подручја премала и расцепкана.

Такође, по узору на подручја "Натура 2000", странка тражи стварање подручја названог "Храна 2050", које би требало да гарантују прехрамбену сигурност ЕУ.

"Одређене површине (обрадиво земљиште и риболовна подручја) суштински су значајне за производњу хране", тврде из странке и додају да холандски пољопривредни сектор и производња хране треба да играју већу улогу у спољној политици.

"Неопходна је активна сарадња унутар НАТО-а и ЕУ, уз уважавање јединствености наше геополитичке позиције – наша индустрија, пољопривреда и водопривреда су кључни сектори. У свету у коме је све више санкција и где ће се међународне границе све чешће затварати, Холандија, заједно са својим суседима, треба да буде складиште хране и центар снабдевања Запада истом", истакли су из Покрета пољопривредника-грађана.

image