Свет

Француска започела повлачење војске из Нигера

До сада су организована три специјална лета за пребацивање француских војника и опреме, а такође је опремљен копнени конвој који је кренуо ка Чаду, саопштиле су власти у Нигеру
Француска започела повлачење војске из Нигераwww.globallookpress.com © Djibo Issifou/dpa

Француска је започела повлачење својих војника из Нигера, а три лета са особљем и опремом француских специјалних снага напуштају Нијамеј у уторак, саопштиле су нове власти те западноафричке земље.

Два специјална лета превезла су "97 елемената специјалних снага", док је трећи био "посвећен логистици", навела је војна влада у саопштењу које су пренели државни медији.

Такође се наводи да је први копнени конвој војника из града Уалама кренуо "ка Чаду под пратњом" одбрамбених снага Нигера.

Како поручују војне власти, повлачење ће се наставити у складу са договором Француске и Нигера, који обавезује тамошњу војску да обезбеђује француске конвоје који се повлаче копном.

До повлачења француских војника долази након вишенедељне тензије између Париза и Нијамеја, настале након што је војска свргнула председника Мохамеда Базума с власти 26. јула.

Убрзо након тога, нове власти поднеле су захтев Француској да повуче својих 1.500 војника из земље, и најавили суспензију споразума о војној сарадњи са Паризом у намери да спрече оно што је названо "мешањем споља".

Француско Министарство одбране саопштило је прошле недеље да ће Париз почети са повлачењем трупа из Нигера по директиви председника Емануела Макрона, који је по том питању променио став прошлог месеца.

Иако Париз није званично потврдио наводе власти у Нигеру да су француске снаге снаге пребачене у Чад, у тој земљи се већ налази 1.000 француских војника.

Француске трупе такође су избациле војне власти у Малију и Буркини Фасо, у одговору на масовно незадовољство учинком вишегодишње француске проитвтерористичке мисије у региону.

image