Свет

Си-Ен-Ен: Америка се спрема да назове смену власти у Нигеру државним ударом

Правно гледано, званично назвати догађаје у Нигеру државним ударом би ограничило војну сарадњу Вашингтона и Нијамеја
Си-Ен-Ен: Америка се спрема да назове смену власти у Нигеру државним ударом© Tanjug/Djibo Issifou/dpa

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена наводно се спрема да званично прогласи војно преузимање владе Нигера у јулу државним ударом.

Претходно су коментатори сматрали да је Вашингтон одуговлачио са овим кораком зато што би он ограничио војну сарадњу САД и Нигера при антитерористичким операцијама у региону.

У складу са наводном одлуком, Амерички Стејт департмент ће објавити суспензију одређених видова помоћи Нигеру, известио је Си-Ен-Ен, позивајући се на два неидентификована извора упозната са плановима администрације.

Председник Нигерије Мохамед Базум смењен је 26. јула, а нова влада суспендовала је споразуме о војној сарадњи са Француском због незадовољства учинком Запада у сузбијању терориста у региону Сахела. Нове власти су такође протерале француског амбасадора, а француске трупе су ове недеље почеле да се повлаче из Нигера.

Америчка амбасада у Нијамеју наставиће са радом док Пентагон процењује како ће ознака догађаја у Нигеру као пуча утицати на око 1.000 војника стационираних у тој земљи, наводи Си-Ен-Ен.

Мало је вероватно да ће Вашингтон повући све своје снаге из земље, али оне које остану радиће у ограниченијој улози прикупљања обавештајних података, наводи агенција.

Америчка економска и војна помоћ Нигеру могла би бити заустављена. Слање финансија за подршку војсци Нигера могло би бити забрањено усред наводне одлуке.

Вашингтон има неколико војних база у Нигеру, укључујући најмање две базе за беспилотне летелице. Америчке трупе су блиско сарађивале са француским снагама у региону и њихова наводна улога је помагање војсци Нигера у борби против тероризма и при ширењу њених способности.

image