Свет

Амбасадор Француске напустио Нигер

Војни савет Нигера потврдио је да је француска дипломатска мисија напустила земљу, како је Макрон и најавио у недељу
Амбасадор Француске напустио Нигер© Tanjug/AP Photo/Sam Mednick, File

Амбасадор Француске у Нигеру Силвен Ите напустио је Нигер и упутио се према Паризу, јавља канал "Ал Арабија", позивајући се на извор из Војног савета те афричке Републике.

Војни савет Нигера потврђује одлазак француског амбасадора у Чад и одатле у Париз, преноси извор.

Француски председник Емануел Макрон је у недељу објавио да Париз повлачи свог амбасадора и све чланове дипломатске мисије која се тренутно налази у Нигеру.

Крајем јула у овој афричкој земљи догодио се државни удар – војска, коју је предводио командант председничке гарде, генерал Абдурахман Чиани, сменила је председника Мухамеда Базума са власти. То је осудила већина западних земаља као и регионална организација Економска заједница западно-афричких држава (ЕКОВАС).

Међутим, нове власти Нигера нису се поколебале, већ су захтевале повлачење француских трупа и одлазак амбасадора. Париз је у више наврата изјављивао да не признаје ове захтеве и позивао на моментално ослобађање Базума. Како видимо, Макрон је ипак повукао француске дипломате из амбасаде у Нијамеју.

Нигер је, као бивша француска колонија, остао један од последњих савезника западних земаља у Сахелу. Ова афричка држава има богате резерве уранијума, од чијег снабдевања Француска зависи. Како пишу "РИА Новости", из Нигера долази од 15 до 17 одсто сировина за француске нуклеарне електране.

image