Свет

Савет Европе усвојио резолуцију против руског председника: Не признајемо Путинов легитимитет

Чланице СЕ се позивају да након 2024. прекину сваки контакт са руским председником, осим "хуманитарног контакта и у потрази за миром"
Савет Европе усвојио резолуцију против руског председника: Не признајемо Путинов легитимитетwww.globallookpress.com © Dwi Anoraganingrum via www.imago

Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је једногласно резолуцију којом се позива међународна заједница да престане са признавањем легитимитета председника Русије Владимира Путина, након окончања његовог мандата 2024. године. 

Чланице СЕ се позивају да након наведеног рока прекину сваки контакт са руским председником, осим "хуманитарног контакта и у потрази за миром".

У образложењу се наводи да је Путин на власти као председник или премијер од 2000. године, те да је амандманима на Устав у јулу 2020. продужено његово потенцијално председавање до 2036. године, што је, како се оцењује, изазвало забринутост због недостатка равнотеже и ограничења власти. 

"Ово, заједно са растућом репресијом против унутрашњих противника и руским акцијама у Украјини, показује цену неограничене председничке власти", истиче се на сајту ПС СЕ.

Једногласним усвајањем резолуције засноване на извештају Питера Омцигта (Холандија), скупштина подсећа и на налазе Венецијанске комисије Савета Европе да се "одустајањем од ограничења мандата садашњег председника крши и устав Русије и принципи међународног права".

Додаје се и да је "руска агресија у Украјини" доказ да диктатуре представљају претњу међународном миру и безбедности, као и територијалном интегритету и политичкој независности њихових суседа, те да је обнова демократије у Русији не само у најбољем интересу руског народа, већ и Европе и целог света.

Најзад, скупштина је поново потврдила своју подршку успостављању ад хок  међународног кривичног суда "како би се руско руководство, укључујући Владимира Путина, позвало на одговорност за своје поступке, почевши од незаконите анексије Крима, рата у региону Донбаса и обарање лета МХ17".

image