Свет

Трамп и ДеСантис: Постоји ли сукоб између двојице водећих републиканаца?

И бивши председник, и гувернер Флориде наводно желе републиканску номинацију на председничким изборима 2024, преносе амерички медији.
Трамп и ДеСантис: Постоји ли сукоб између двојице водећих републиканаца?www.globallookpress.com © Paul Hennessy

Републикански гувернер Флориде Рон ДеСантис остварио је убедљиву победу у трци за реизбор на ту функцију, а поједини конзервативни коментатори већ су га назвали "победником" међуизбора. То је многе у Америци подстакло да почну да спекулишу о његовој потенцијалној председничкој кандидатури, али и да ли би то могло да доведе до сукоба са бившим председником и незваничним лидером републиканаца Доналдом Трампом.

Трамп је у значајној мери заслужан за метеорски успон политичке каријере четрдесетчетворогодишњег Флориђанина. Он је 2018. на унутарстраначким изборима за кандидата за гувернера у тој држави, против искуснијег Адама Путнама, подржао тада мало познатог ДеСантиса. У дуелу са демократом Ендруом Гилумом, који је уследио, ДеСантис је однео тесну победу са око 30.000 гласова више.

"Он није био никакав фактор на тим изборима, али када сам га ја подржао, за само неколико тренутака, он је победио", описао је Трамп свој утицај на ДеСантисов политички успон. "Он није имао шансе да победи. Ја сам дошао и одржао два скупа, имали смо 52.000 људи на сваком од њих и он је победио", изјавио је бивши председник. Ипак, он сада тврди да његов потенцијални ривал није показао довољно захвалности за ту услугу.

Гласина о сукобу Трампа и ДеСантиса није мањкало ни пре међуизбора. Трамп је, током говора у Пенсилванији, у свом стилу ДеСантису наденуо надимак "Рон ДеСанктимонијус", што је додатно навело медије у Америци да посумњају да су два најпопуларнија републиканца у сукобу. Бивши председник, ипак, није поново употребио овај надимак на своја наредна два јавна наступа, у Мајамију и Дејтону.

Људи из ДеСантисовог окружења наводно су бесни због овог Трамповог потеза, пошто га увелико убеђују да се кандидује на председничким изборима, пренео је Си-Би-Ес. На питање новинара ове мреже шта ДеСантисов надимак значи и да ли га сматра незахвалним, Трамп није дао јасан одговор. "Хајде да видимо шта ће се десити. А до тада, надамо се да ће бити поново изабран. Као што знате, увек сам имао добар однос са њим, али хајде да видимо шта ће се десити", остао је том приликом недоречен.

Гласине о потенцијалној номинацији популарног гувернера све су гласније, а ни Трамп није остао имун на њих. "Не знам да ли ће се кандидовати. Али мислим да ако то буде урадио, могао би да нанесе себи доста штете", прокоментарисао је он, преноси "Вол стрит џурнал". "Мислим да би направио велику грешку, његовим гласачима то се не би допало", изјавио је Трамп, овог пута шаљући далеко јаснију поруку свом потенцијалном ривалу.

"Уколико се кандидује – кандидовао се", рекао је Трамп групи америчких новинара. "Али ако то буде урадио, рећи ћу вам ствари о њему које нису баш добре. Знам о њему више од било кога, осим можда његове жене, која заправо води његову кампању", пренео је "Вол стрит џурнал" Трампову изјаву. И поред ових готово претећих коментара, Трамп, који живи на Флориди, ипак је изјавио да је на изборима за гувернера гласао за ДеСантиса, иако га није јавно подржао пре гласања.

ДеСантис се на овим изборима показао се као успешан не само у вођењу кампање, већ и у прикупљању новца. Како наводи Си-Би-Ес, он је током кампање за реизбор на гувернерску функцију скупио скоро 209 милиона долара, што је више него што је потроши. То ће несумњиво утицати на одлуку популарног гувернера о потенцијалној кандидатури за председника.

Либерални медији у Америци већ су почели да наглашавају ове "сукобе" са Трампом, па чак и да "изазивају" ДеСантиса да се кандидује. "Следеће велико питање у америчкој политици је: Да ли је Рон ДеСантис вођа или пратилац, човек или миш?", запитао се у ауторском тексту новинар "Атлантика" Дејвид Фрум. "Уколико је он у игри, сада је време да одигра", додао је он.

Занимљиво је да су и на конзервативном "Фокс њузу" наслутили смену генерација у Републиканској партији. "Највећи победник обих избора је Рон ДеСантис. Највећи губитник? Доналд Трамп, чији изабрани кандидати нису успели да победе рањиве демократе", написала је новинарка те мреже Лиз Пик.

Ни Трамп, ни ДеСантис нису званично најавили председничку кандидатуру. Док је гувернер Флориде до сада остао поприлично тих на ту тему, бивши председник је најавио да ће објавити "нешто велико" наредне недеље, за шта многи верују да је нова председничка кандидатура.

Истраживања јавног мњења у овом тренутку предност дају Доналду Трампу, који би према подацима сајта "Рил клир политикс" могао да рачуна на подршку око 52 одсто републиканаца. ДеСантис је други, али и даље каска за бившим председником са око 20 одсто гласова.

image