Свет

Ердоган: Више од 50 година патимо пред вратима ЕУ

Председник Турске најавио да ће поднети захтев за чланство у Шангајској организацији за сарадњу
Ердоган: Више од 50 година патимо пред вратима ЕУwww.globallookpress.com © Turkish Presidency

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да Турска чека преко 50 година пред вратима Европске уније и да ће Турска одговорити, када за то дође време.

Ердоган је учествовао на самиту Организације турских држава (ОТС) у Казахстану, на коме му је додељен "Највиши орден турског света".

"Приморали су нас да више од 50 година патимо пред вратима ЕУ. И даље настављају да раде исто. Али ми ћемо одговорити кад за то дође време", изјавио је Ердоган на церемонији доделе ордена.

Овогодишњем самиту Савета туркофоних држава присуствовали су лидери Азербејџана, Казахстана, Киргистана, Турске и Узбекистана. Као посматрачи су учествовали мађарски и туркменистански представници.

Турска је 1963. потписала споразум о придруживању тадашњој Европској економској заједници. Потом је 1987. предат захтев за чланство, а преговори о придруживању су почели тек 2005. Тренутно је отворено 16 од 35 поглавља.

Турска и ЕУ су 2016. договориле убрзање преговора. Потом је ЕУ критиковала Анкару због кршења људских права. Званичници ЕУ су 2017. и 2018. поновили да Анкара не испуњава критеријуме за чланство у ЕУ.

Турска и Шангајска организација за сарадњу

Ердоган је учествовао на Самиту Шангајске организације за сарадњу (ШОС) који је организован у Самарканду 15-16. септембра. На састанцима је потписано 44 документа.

"ЕУ ће нас задржавати 52 године, неће нам дозволити да јој се приближимо, а онда ће нас питати: 'Зашто се он састао са овом земљом, зашто се састао са оном?' У тренутку док преговарамо ми нисмо потчињени ЕУ", послао је Ердоган снажну поруку, и најавио: "Чланство Турске у ШОС покренућемо на следећем самиту који се одржава у Индији. Наша позиција после тога ће бити на сасвим друкчијим основама."

У договору са председником Русије Владимиром Путином у октобру, Ердоган је наложио да се започне са изградњом новог гасног чворишта у Турској.

Турска има и кључну улогу у миграционим токовима ка Европи. Са ЕУ је 2016. године склопљен споразум њиховом заустављању на територији Турске у замену за новац из Брисела.

image