Свет

”Гардијан": Експлозија лобиста за фосилна горива на климатском самиту

Ове године само су УАЕ послали већи број делегата од индустрије нафте и гаса
”Гардијан": Експлозија лобиста за фосилна горива на климатском самитуGetty © Sean Gallup / Staff

Укупно 636 лобиста из индустрије нафте и гаса регистровало се да присуствује климатској конференцији Коп27 у египатском летовалишту Шарм ел Шеик, пише "Гардијан".

Реч је о порасту за више од 25 одсто у односу на прошлу годину, с обзиром на то да их је у Глазгову било 503.

Ове године само су Уједињени Арапски Емирати послали већи број делегата, њих 1.070, наводи британски лист.

Из групе ”Кик биг полутерс аут” која се бори против утицаја лобиста за фосилна горива, саопштила је да је њихов утицај на конференцији о клими већи од утицаја земаља и заједница које се највише суочавају са проблемом климатских промена.

У односу на представнике корпоративних интереса, делегације из афричких земаља и аутохтоних заједница су занемарљиве, додаје лист.

Подаци о лобистима показују све већи утицај интереса за нафту и гас на преговорима о клими, показују подаци неколико организација које наводе да присуство приватних интереса за преговарачким столом доводи у сумњу да су лобисти део преговора како би се успорио напредак, а не како би се разговарало о ограничавању индустрије фосилних горива.

Из невладиних организација упозоравају да све веће присуство ових лобиста ризикује да заустави преговоре у кључном тренутку, усред напора да се раст глобалне температуре одржи на нивоу од 1,5 степени Целзијуса.

”Експлозија броја делегата индустрије који присуствују преговорима јача уверење заједнице да индустрија на Коп гледа као на својеврсни карневал, а не као простор за решаваше акутелне климатске кризе”, навди Кварни Кпонџо из организације ”Пријатељи Земље”.

image