Свет

Белгијски министар поднео оставку због пропуста у вези са атентатом у Бриселу

Белгијске правосудне власти занемариле су захтев Туниса за изручењем у августу 2022. године, што је белгијски министар правде назвао "неопростивом грешком која је имала драматичне последице"
Белгијски министар поднео оставку због пропуста у вези са атентатом у Бриселу© TANJUG/AP Photo/Martin Meissner

Белгијски министар правосуђа Винсент ван Квикенборн објавио је да се повлачи са дужности након притиска због реакције Белгије у случају нападача пореклом из Туниса који је убио двоје људи у Бриселу.

Ван Квикенборн је рекао да је истрага 45-годишњег Тунишанина, који је у понедељак увече убио двоје шведских фудбалских навијача у Бриселу, исказујући оданост Исламској држави, показала да су белгијске правосудне власти занемариле захтев Туниса за изручење тог мушкарца из Белгије у августу 2022. године.

"Ово је неопростива грешка која је имала драматичне последице", рекао је Ван Квикенборн новинарима, јавља Ројтерс.

Тунишанин, који се сумњичи да је у понедељак убио двојицу шведских навијача у Бриселу, дошао је на италијанско острво Лампедуза 2011. године, навели су раније извори из италијанске владе.

Осумњичени је, наводно, провео неко време у Италији и потом отишао у Шведску, а сматра се да је одатле протеран, објавила је раније агенција Ројтерс.

Након тога се вратио се у Италију, где га је полиција у Болоњи 2016. године идентификовала као радикализовану личност. Обавештајне службе су га пратиле док се није преселио у Белгију.

У видеу на друштвеним мрежама, нападач се изјаснио као Абдесалем Ал Гуилани и преузео одговорност за напад. 

Неуспешно је тражио азил у Белгији 2019. године, живећи илегално. Нападач је циљао Швеђане који су били у Бриселу на утакмици између Шведске и Белгије за Европско првенство.

Напад се догодио у време појачаних безбедносних брига због рата Израела и Хамаса, али су белгијски тужиоци рекли да је нападач био више мотивисан паљењем Курана у Шведској.

Шведска је у августу упозорење од тероризма подигла на виши ниво након што је спаљивање Курана разбеснело муслимане и проузроковало претње џихадиста.

image