Свет

После терористичког напада, Брисел и Стокхолм траже ефикаснију контролу граница и репатријацију

"Европски пакт о миграцији треба да се залаже за бољу контролу на границама, али и за координисану европску политику повратка", рекао је премијер Белгије
После терористичког напада, Брисел и Стокхолм траже ефикаснију контролу граница и репатријацију© Tanjug/AP/Martin Meissner

Белгијски и шведски премијери позвали су данас на бољу контролу на границама и појачану репатријацију, након што је илегални мигрант из Туниса убио двојицу Швеђана и ранио трећег у центру Брисела.

Мушкарац је у медијским извештајима идентификован као 45-годишњи мигрант из Туниса Абдесалем Ласуед. Белгијска полиција га је убила у уторак.

Белгијски премијер Александар де Кру и шведски премијер Улф Кристерсон одали су почаст двојици Швеђана постављајући венце и шведски фудбалски шал и мајицу на место где су убијени, преноси АФП.

Кристерсон се захвалио де Круу на подршци, док је белгијски премијер, на конференцији за новинаре испред зграде у којој се напад догодио, обећао да Шведска увек може да рачуна на њих.

Двојица лидера су такође позвала на координисану политику повратка миграната, пошто блок тренутно ради на ревизији европских правила о миграцијама.

Напад је донео већу хитност по овом питању након што је откривено да је нападач поднео захтев за азил у Белгији 2019. године, али да је одбијен 2020.

Власти су покушале да му уђу у траг како би му издале захтев да оде из земље, али није могао да буде пронађен.

"Европски пакт о миграцији треба да се залаже за бољу контролу на границама, али и за координисану европску политику повратка", рекао је де Кру.

"Морамо бити у стању да заштитимо своје границе. Морамо да знамо ко је у Шведској. Да ли су овде легално или илегално? Ако нису овде на легалан начин, дужни су да напусте земљу. Морамо да заштитимо своје европске границе", рекао је Кристерсон.

Премијерима Белгије и Шведске придружила се и шефица ЕК Урсула фон дер Лајен, која је рекла да Брисел жели да уведе строжа правила.

Тренутно, правила налажу да је на државама чланицама да ли желе некога присилити да се врати у своју земљу, али Брисел жели да направи да буде обавеза за све земље да враћају људе који бораве илегално.

"Морамо то хитно променити", рекла је фон дер Лајен.

image