Свет

Финска полиција мења плочу о инциденту на гасоводу: Криви Кинези, а не Руси

Верзија према којој је руска страна једна од главних осумњичених више није актуелна, поручују из полиције
Финска полиција мења плочу о инциденту на гасоводу: Криви Кинези, а не Русиwww.globallookpress.com © IMAGO/Eero Vabamägi

Финска полиција данас је званично потврдила да је за штету на гасоводу "Балтиконектор" највероватније крив кинески брод Newnew Polar Bear, пишу фински медији. 

Фински портали испратили су вест објављивањем фотографије кинеског брода, на којем се, како пишу, види да броду фали једно сидро.

Полиција додаје да стога она верзија, према којој је за инцидент крива руска страна, више није једна од главних.

Верује се да је оштећење гасовода изазвао брод који је вукао велико сидро дуж морског дна, али је прерано рећи да ли је то био несрећан случај или намеран чин, саопштила је данас финска полиција.

Истражитељи су рекли да су сада извукли изгубљено сидро са локације на морском дну, где је цевовод пукао 8. октобра и да истражују да ли је припадало кинеском контејнерском броду, пренео је Ројтерс.

Полиција је раније саопштила да је оштећење подморског гасовода "Балтикконектор" и два телекомуникациона кабла Балтичког мора проузроковано спољном механичком силом и истражује да ли је ово био случај саботаже или несрећа.

Како се наводи, уочени су широки трагови отпора на морском дну који воде до места где је цевовод прекинут, а сидро је лежало у близини места оштећења.

На морском дну примећена је ужа стаза која се протеже на десетине километара, саопштила је полиција.

Додаје се да се одломио комад сидра, један од два шиљка.

"Следећа питања су о томе да ли је то било намерно или немарно, као и да ли би могао да постоји мотив за оно што се дешава, али још је рано да се на то одговори у овој фази", рекао је шеф Националног истражног бироа (НБИ) Робин Лардот.

Кина је раније данас позвала Финску да спроведе "објективну, поштену и професионалну" истрагу о оштећењу гасовода који ту земљу повезује са Естонијом.

"Кина и Финска су започеле разговоре поводом оштећења гасовода и надамо се да ће релевантне стране моћи да открију истину што је пре могуће", рекла је портпаролка кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг, преноси Ројтерс.

Мао је истакла да је кинески брод пловио у тренутку инцидента, али да нису уочене никакве абнормалности због лоших услова на мору.

Додала је да се Кина увек залагала да међународна заједница треба да ојача сарадњу и заједнички чува безбедност прекограничне инфраструктуре.

Подсетимо, 8. октобра ове године дошло је до проблема са гасоводом "Балтиконектор" између Естоније и Финске, због чега су две земље обуставиле транспорт гаса. Финска је пронашла место на којем је дошло до проблема, односно, цурења гаса и то у својим територијалним водама. Према досадашњим извештајима, сматра се да је штета изазвана намерно. Истрага је у току.

"Балтиконектор" је, иначе, пуштен у промет 2019. године. Дугачак је око 80 километара. 

image
VV inauguration
banner