Свет

Америчко неслагање са Саудијском Арабијом доноси Ријаду нова савезништва

Критике САД на рачун заливске краљевине због одлуке ОПЕК-а, довеле су до тога да Ријад буде схваћен као сила у успону која се супротставља Вашингтону и чува своје интересе што је краљевини обезбедило подршку чак и међу земљама директно погођеним одлуком
Америчко неслагање са Саудијском Арабијом доноси Ријаду нова савезништваwww.globallookpress.com © © Cfoto

Америчко оштро неслагање са политиком одређених земаља код других држава може створити супротан ефекат – да они који су се нашли под критикама САД добију њихову подршку, чак и науштрб сопствених економских интереса.

У својој анализи овако, у најкраћем, "Блумберг" тумачи сврставање појединих земаља на страну Саудијске Арабије која се нашла на мети администрације и званичника САД после октобарске одлуке ОПЕК+ да смањи производњу нафте за два милиона барела дневно. Одлука организације која окупља велике произвођаче нафте, чији су истакнути чланови Саудијска Арабија и Русија, објашњавана је као економска и рационална, донета после процена економске нестабилности тржишта и опасности од глобалне рецесије. САД је схватила као непријатељску, уцењивачку – после жестоког лобирања Бајденове администрације да се она не усвоји и чињенице да се Ријад дрзнуо да се супротстави жељама Вашингтона.

Сила у успону

"Блумберг" констатује да је оптужба америчког председника Џозефа Бајдена да се Саудијска Арабија сврстала на страну Русије по питању нафте, довела до тога да Ријад буде схваћен као сила у успону која се супротставља Вашингтону и чува своје интересе што је краљевини обезбедило да добије навијаче чак и међу земљама које такође погађа одлука ОПЕК+.

Турска и Кина стале су у одбрану Саудијске Арабије, иако због смањења производње нафте као увозници струје трпе последице одлуке с почетка октобра због које је цена нафте скочила на око 90 долара.

"Нафтно питање" показало је да су државе спремне да се одупру или преиспитују амерички утицај, чак и ако то штети њиховим тренутним економским интересима.

Такву реакцију треба сагледати и у светлу предстојећег самита Г20 на Балију где ће Бајден тражити ширу међународну подршку за даљу изолацију Русије и налажење начина да се обузда светска економија и енергетско тржиште.

ОПЕК+ наставиће да буде опрезан са производњом нафте.

"Ствар је у томе да се буде одговоран и не губи из вида шта тржиште жели", објаснио је америчком медију министар енергетике Саудијске Арабије принц Абдулазиз бин Салман на климатском самиту у Египту.

Малтретирање није у реду

Од пада цена сирове нафте имала би користи Турска, која се суочава са највишом стопом инфлације у последњих двадесет година због цене струје, али Анкара се противи америчким претњама другој земљи, рекао је турски званичник који није желео да буде именован "Блумбергу".

Под својим именом и презименом то је истакао и министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу.

"Ово малтретирање није у реду", биле су речи Чавушоглуа којима је прокоментарисао Бајденову изјаву да ће Саудијска Арабија трпети последице због исхода састанка ОПЕК+ у октобру.

Турска се противи реакцијама САД, иако подизање цена није у реду, додао је министар. Наводи се да турски председник Реџеп Тајип Ердоган има још један добар разлог да подржава Ријад: финансијску подршку коју му пружају уочи председничких избора следећег лета.

Независна енергетска политика

Кина, која продубљује неслагања са САД око глобалне привреде, похвалила је Саудијску Арабију због независне енергетске политике и истакла да треба да имају већу улогу у међународним и регионалним односима.

Кина је највећи трговински партнер Саудијске Арабије и највећи купац њихове нафте.

Кинески председник Си Ђинпинг планира да ускоро посети Саудијску Арабију, најавили су званичници краљевине, док две земље јачају трговинске и безбедносне везе што изазива нервозу код Вашингтона.

Упитан за могућност да Кина попуни празнину у спољнотрговинским односима са Саудијском Арабијом, портпарол америчког Стејт Департмента Нед Прајс рекао је да Америка пази на своје националне интересе у билатералним односима.

"Држаћемо се пута који се заснива искључиво на нашим интересима и вредностима које наш рад доноси свету", изјавио је Прајс додајући да је сарадња по питању Украјине доказ непрекинутог утицаја Вашингтона у међународним односима.

Дугорочна корист

Два индијска званичника рекла су да ова земља, као један од највећих купаца саудијске нафте, ставља дугорочну корист од добрих односа са Саудијском Арабијом испред тренутне фрустрације због цена нафте.

Индија верује да заливски извозници нафте траже начин да разгранају геополитичке везе у растућем ривалству великих сила и надају се добитку.

Индија и Кина тренутно имају користи од снижених цена руске нафте, које им помажу да се изборе са вишим блискоисточним ценама.

Погрешност става "ко није са мном тај је против мене"

Све је могуће на следећем састанку ОПЕК-а 4. децембра, навела су два извора упозната са дипломатским релацијама Америке и Саудијске Арабије. Они описују односе две земље као потпуно неслагање у свему од основа тржишта нафте до политичког одговора.

"Ако ОПЕК поново смањи производњу, при цени нафте од 95 долара, то ће бити увреда за увознике нафте од Африке до Јужне Азије и Латинске Америке", рекао је један од извора.

Двоје високорангираних европских дипломата који су у блиском контакту са заливским званичницима кажу да САД не треба да посматра одлуку ОПЕК-а као непокорност према Вашингтону, већ да препознају да Саудијска Арабија води рачуна о својим интересима.

"Вашингтон је навикао да има прећутне савезнике у заливском арапском региону, а то се променило", кажу европске дипломате.  

Америци су потребни ови регионални односи у годинама које долазе и она мора да поради на томе да они функционишу, каже трећи западни званичник.

"Ако имамо став 'ко није са мном тај је против мене' и не потрудимо се, то се неће десити", истиче овај дипломата.

image
VV inauguration
banner