Свет

Србољуб Пеовић у "Релативизацији": Поређење Хамаса са Ал Каидом води на странпутицу

Саговорник Љиљане Смајловић објашњава зашто је тешко окарактерисати Хамас као терористичку организацију, зашто Газа може да се пореди са затвором на отвореном, због чега Египат не жели Палестинце на Синају и како Нетанијахуов режим ставља САД у незгодан положај
Србољуб Пеовић у "Релативизацији": Поређење Хамаса са Ал Каидом води на странпутицу

У 49. епизоди емисије "Релативизација" Љиљана Смајловић је разговарала са Србољубом Пеовићем, истраживачем сарадником у Институту за европске студије. 

Израел је већ деценијама под критиком, чак и у самом Израелу.

"Мислим да је сада дошло на наплату игнорисање хуманитарних права. А тренутно имамо најдеснију владу у историји Израела", каже Пеовић и наводи да је све довело до тога да имате "потпуно отворене говоре о томе да два милиона људи треба раселити и иселити".

За Газу се каже да су "тамо они који су гласали за Хамас и зато нису обични цивили и треба их уништити".

"То се изродило у арапски одговор где они кажу: 'онда са израелске стране нема цивила, они су сви колонисти'", објашњава Пеовић.

Према његовим речима, палестински хришћани су 2006. говорили "ми не подржавамо Хамас, али ко су САД и Израел да они нама намећу кога ћемо да бирамо међу Палестинцима". Дакле, чак и они Палестинци који се не слажу са Хамасом, солидаришу се пред спољним непријатељом, наводи Пеовић.

Поређење Хамаса са Ал Каидом и ИСИС-ом води на странпутицу 

О томе да ли је Хамас терористичка организација, каже да је тешко некога окарактерисати као терористу, поготову када не постоји међународни консензус. Ипак, оцењује да је оно што се десило 7. октобра - тероризам.

С друге стране, подсећа да постоји и политичко крило Хамаса које спроводи цивилну власт у Гази.

"Хамас је знатно млађи од секуларних палестинских организација. Он је плод тога што сте деценијама показивали да су сви преговори узалуд и да Палестина никада неће бити призната док се није изродила организација која је на крају позивала на елиминацију Јевреја", истиче гост емисије. 

Додаје да на странпутицу наводи и поређење Хамаса са Ал Каидом или Исламском државом.

"Ми правимо грубу поделу исламистичких организација на две групе: исламисти у ужем смислу - људи који не желе да одбаце политичке тековине савременог доба, него желе да им дају форму која ће их помирити са шеријатом; конзервативци - они који желе да врате друштво да буде онако како је изгледало у време пророка Мухамеда", објашњава Пеовић, истичући да те две групације нису у добрим односима.

Подсећа да је Хамас 2000-их водио оружане борбе са вехабијским покретима у појасу Газе и због тога је освојио симпатије хришћана. Од 2014. Исис је позивао на елиминацију Хамаса.

Затвор на отвореном 

Поређење Газе са "концентрационим логором на отвореном" је можда претерано, али је стање свакако изузетно критично, као у "затвору на отвореном", каже Пеовић.

Неки кажу да затвор није добро поређење, јер и у затвору имаш оброке, чисту воду, правила и рок на који си осуђен, додаје ауторка емисије. 

"Рецимо, у Газу не можете да увезете цемент, па ако вашу кућу погоди израелска ракета, ви не можете да је обновите. Израел обавештава да ће бомбардовати неку зграду, али не увек и не тачно", наводи Пеовић.

Истиче да Хамас има 40.000 војника, али треба рачунати и цивиле који су остали у Појасу Газе, јер они не желе да оду.

"Накба је процес или догађај из 1948. када је израелска војска протерала 750 хиљада цивила - Палестинаца. Говоримо о 60 посто тадашње палестинске популације. Они данас чине две трећине становника у Појасу Газе", упозорава Пеовић и објашњава да "накба значи катастрофа".

Интеграција као последњи чин палестинског пораза

Египат не жели Палестинце на Синају јер постоји могућност обнове Муслиманског братства, а Хамас је основан као огранак Муслиманског братства, оцењује гост емисије, наводећи да је то једна од најјачих исламистичких организација.

"С друге стране, они не желе да интегришу Палестинце јер је интеграција на неки начин последњи чин палестинског пораза. Када интегришете то становништво, они се вероватно више никада неће вратити у своје домове", појашњава Пеовић.

Оцењује да Нетанијахуов режим ставља САД у врло незгодан положај, да бране земљу која крши међународно право, као у случају колонизације Западне обале. 

"САД су морале да ставе вето у СБ УН на резолуцију која је позивала Израел да се повуче са тих територија", подсећа саговорник Љиљане Смајловић.

Према његовим речима, ово је политичка катастрофа за Нетанијахуа јер је градио платформу на слогану "једини човек који може да одбрани Израел", а сада се показало да он то није у стању.

image