Свет

Ројтерс: Преговори Израела и Хамаса успорени због ескалације у Гази

Портпарол катарског министарства спољних послова изјавио је да ескалација "знатно" отежава разговоре у којима посредује Доха
Ројтерс: Преговори Израела и Хамаса успорени због ескалације у Газиwww.globallookpress.com © Ilia Yefimovich/dpa

Посредни преговори између Израела и палестинске оружане групе Хамас се настављају упркос одлуци Западног Јерусалима да прошири своје копнене операције у Гази, пренео је Ројтерс, позивајући се на изворе.

Према речима особе упознате са дипломатским процесом, преговори о деескалацији уз посредовање Катара, који има блиске везе са Хамасом и који је домаћин његовог политичког бироа у Дохи, нису прекинути, већ се сада одвијају "много споријим темпом", наводи британска агенција.

Портпарол катарског министарства спољних послова Мајед ел Ансари потврдио је посредовање своје земље у изјави за Си-Ен-Ен у суботу, рекавши да су "разне стране" гурале Доху да помогне у одржавању веза између две зараћене стране.

"Овај канал је био од кључног значаја у сузбијању ескалација које су се десиле", рекао је он, додајући да, "све док је овај канал користан у стварању мира", "не можемо себи дозволити да га изгубимо".

Званичник је нагласио да је то "једини начин на који посредујемо у ослобађању... талаца" које држи Хамас. Ипак, пожалио се да ескалација на терену "знатно" отежава ситуацију.

Катар је раније играо кључну улогу у обезбеђивању ослобађања четири Хамасова таоца, укључујући мајку и ћерку из Чикага и две старије Израелке, а генерални секретар УН Антонио Гутереш похвалио је дипломатске напоре земље.

Извештај Ројтерса долази након што је "Аксиос", позивајући се на изворе, претходно писао да ће Израел проширити своје копнене и ваздушне операције у Гази након што су преговори са Хамасом запали у ћорсокак.

Међутим, извештај Си-Ен-Ена је у супротности са том проценом, а његови извори кажу да је дошло до "значајног напретка" у ослобађању талаца.

У суботу је Јахја ел Синвар, шеф Хамаса у Гази, рекао да је група "спремна да спроведе хитну замену заробљеника" и ослободи све заробљенике у свом притвору под условом да споразум укључује "ослобађање свих палестинских затвореника из израелских затвора".

Истог дана, када су се представници породица талаца састали са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, позвали су га да пристане на размену затвореника по принципу "сви за све".

Израелски лидер се није обавезао, али је обећао да ће "исцрпити сваку могућност" да заробљенике врати кући.

image