Свет

"Адидас", Кање Вест, свастика и порнографија: Толеранција у име милијарди долара

После стотина патика и милијарди долара зараде, компанија "Адидас" раскинула је са Кањеом Вестом због увредљивих, сексистичких и антисемитских коментара. Проблем је што је "Адидас" толерисао његово понашање десет година у име зараде
"Адидас", Кање Вест, свастика и порнографија: Толеранција у име милијарди долараGetty © Brad Barket / Stringer

Године 2013. Кање Вест и тим "Адидаса" разматрали су идеје за прву патику коју ће заједно креирати. Запослени у "Адидасу", одушевљени што је договор између репера и компаније постигнут, ставили су патике и узорке тканина на дугачки сто.
Али ништа што су тог дана показали у немачком седишту компаније није одразило визију коју је делио Вест. Да би дочарао колико је дизајн сматрао увредљивим, зграбио је скицу ципеле, узео маркер и нацртао кукасти крст, открива "Њујорк тајмс".

То је било шокантно, посебно за Немце у групи. Свастика је била изузетно осетљива за компанију чији је оснивач припадао Нацистичкој партији. А састајали су се само неколико километара од Нирнберга, где је вођама Трећег рајха суђено за злочине против човечности.

Тај сусрет је био знак онога што ће уследити. Продаја "Јизи" патика премашила је милијарду долара а "Адидас" се вратио у игру, бољи и јачи од ривала "Најкија".

Када је компанија окончала везу прошлог октобра, чинило се да је то била кулминација увредљивих коментара контроверзног репера и притисака на бренд да прекине све везе. Али је, пише "Њујорк тајмс", то такође била кулминација деценије "Адидасове" толеранције иза кулиса.

Током више година партнерства, Вест је редовно давао антисемитске и сексуално увредљиве коментаре, понашао се сумануто и постављао све екстремније захтеве. Шефови у "Адидасу", жељни профита, изнова су му подилазили, удвостручујући своја улагања и богатећи се.

Док су неки други брендови брзо раскидали уговоре због увредљивог или срамотног понашања "звезде", "Адидас" се годинама држао бившег мужа Ким Кардашијан, толеришући његов нелечени биполарни поремећај, непрофесионално понашање, испаде беса и параноје.

Само неколико недеља пре инцидента са свастиком, Вест је натерао руководиоце "Адидаса" да гледају порно филмове током састанка у његовом стану на Менхетну, наводно да би подстакао креативност, наводи "Њујорк тајмс".

У фебруару 2015, припремајући се за приказивање прве "Јизи" колекције на Недељи моде у Њујорку, чланови особља су се жалили да их је узнемиравао љутитим, сексуално грубим коментарима. Касније је саветовао јеврејског менаџера "Адидаса" да сваког дана љуби Хитлерову слику.

Када је продаја "Јизи" патика стала, веза "Адидаса" и Веста је пукла. Компанија је пријавила први годишњи губитак у протеклој деценији и више, због чега су најавили "распродају" Вестових патика и друге робе вредних 1,3 милијарде долара, истовремено поручујући да "не толеришу говор мржње и увредљиво понашање".

image