Свет

Борис Џонсон упозорава Американце на "ратни замор" и поручује: Украјина мора да добије рат

Не може бити могућег изговора или разлога да се и даље зезамо и одлажемо чланство Украјине у НАТО-у, поручује некадашњи премијер
Борис Џонсон упозорава Американце на "ратни замор" и поручује: Украјина мора да добије ратGetty © Dan Kitwood

Бивши премијер Велике Британије Борис Џонсон позвао је Запад да не посустаје у подршци Украјини против Русије и поручио да Кијев "мора да добије рат".

Он је у интервјуу за Си-Ен-Ен рекао да "не може бити могућег изговора" за одлагање чланства Украјине у НАТО-у.

"Не може бити могућег изговора или разлога да се и даље зезамо и одлажемо. Последња преостала примедба је била да ће то бити провокативно за (руског председника) Владимира Путина. Па, видели смо шта се дешава када немате Украјину у НАТО, избио је најгори рат у Европи у последњих 80 година", рекао је Џонсон.

Он је такође упозорио на "замор од Украјине".

"То је исцрпљеност остатка света, а посебно присталица Украјине, да се постарају да победе. Али они морају да победе - то је апсолутно кључно", рекао је он.

Џонсон је, за разлику од владе своје државе, подржао одлуку Бајденове администрације да Украјини пошаље касетну муницију.

"Мислим да је председник Бајден учинио праву ствар да их снабдева и што брже Украјинци буду могли да их искористе да поврате своју територију, више живота ће бити спасено", рекао је он.

Његови коментари долазе након што Украјина није добила позив за чланство у НАТО-у, већ је морала да се задовољи обећањем о наставку помоћи.

Британски министар одбране Бен Волас рекао да његова земља није "Амазонова" служба за испоруку оружја Украјини и да би Кијев могао бити мудар да дозволи својим присталицама да "виде захвалност".

Џонсон је био премијер када је почела руска Специјална војна операција у Украјини 24. фебруара 2022. и неколико пута је посетио Кијев како би се састао са украјинским председником Владимиром Зеленским. Познат је по својим чврстим проукрајинским ставовима.

image