Свет

Мађарски музеј: Не можемо да спроведемо закон против промоције ЛГБТ

Странка крајње деснице Наша домовина пожалила се на изложбу, због серије слика о заједници старијих ЛГБТ особа на Филипинима
Мађарски музеј: Не можемо да спроведемо закон против промоције ЛГБТwww.globallookpress.com © Jorge Gil

Мађарски национални музеј саопштио је да не може да спроведе владину наредбу која забрањује малолетницима одлазак на изложбу најбољег визуелног новинарства, на основу контроверзног закона који циља ЛГБТ садржај.

Странка крајње деснице Наша домовина пожалила се на изложбу, због серије слика о заједници старијих ЛГБТ особа на Филипинима.

Министарство културе и иновација наложило је музеју да спроведе закон против "промовисања" хомосексуализма особама млађим од 18 година. Међутим, Национални музеј је рекао АФП-у да "не може правно да спроведе" владину наредбу јер не може да тражи личне карте. Додали су да на сајту постоје обавештења да млађим од 18 година није дозвољено да купују карте, а на улазу на изложбу постоји и знак забране за млађе од 18 година.

Извршна директорка изложбе рекла је да је "изненађена" одлуком да се ограничи приступ изложби и додала да "нема ничег експлицитног или увредљивог на овим сликама".

Влада премијера Виктора Орбана усвојила је закон против "промовисања" хомосексуализма малолетницима 2021. године, што је изазвало критике у земљи и иностранству, укључујући и Брисел. У јулу је ланац књижара добио велику казну јер није "прикрио" британски роман о два дечака који су се заљубили у средњој школи.

image