Економија

Светска банка открила рецепт за раст српске привреде: Економија би процветала укључивањем ЛГБТ особа

Стручњаци из Светске банке су израчунали да би економија Србије укључивањем ЛГБТИ особа добила додатних 293 милиона долара годишње, а привреда Северне Македоније 64 милиона долара
Светска банка открила рецепт за раст српске привреде: Економија би процветала укључивањем ЛГБТ особаGetty © Win McNamee

Политике усмерене на јачање друштвеног укључивања лезбејки, хомосексуалаца, бисексуалних, трансродних и интерсексуалних (ЛГБТИ) особа могле би да помогну у изградњи праведнијих и равноправнијих друштава и да буду од користи привредама Србије и Северне Македоније, наводи се у новим извештајима Светске банке (СБ).

Стручњаци из Светске банке су израчунали да би економија Србије укључивањем ЛГБТИ особа добила додатних 293 милиона долара годишње, а привреда Северне Македоније 64 милиона долара.

Њихова рачуница показује и да би се годишњи бруто домаћи производ (БДП) Србије и Северне Македоније повећао у просеку за 0,6 одсто "уколико би се смањиле препреке за улазак на тржиште рада за ЛГБТИ особе које се суочавају са дискриминацијом због своје сексуалне оријентације, родног идентитета и изражавања и полних карактеристика".

"Инклузија је од суштинског значаја за остваривање пуног развојног потенцијала земаља. Приступ основним услугама и тржиштима и могућност за достојанствени живот су камен темељац успешног и одрживог развоја", рекла је директорка Светске банке за Западни Балкан Шаоћинг Ју.

Према њеним речима, ово истраживање показује да инклузија ЛГБТИ особа није само "права ствар коју треба урадити", већ и основ за стабилну економију.

Србија и Северна Македонија су увеле важне реформе које штите права ЛГБТИ особа, али оне се и даље суочавају са дискриминацијом и искључивањем, наводи се у извештајима СБ.

У Србији је и даље вероватније да ће ЛГБТИ особе бити у економски неповољнијем положају од опште популације, а једна од седам ЛГБТИ особа у Северној Македонији и даље се суочава са дискриминацијом на радном месту у смислу запошљавања, отпуштања и професионалног напредовања.

"Извештаји показују да смањење стигматизације и искустава са дискриминацијом ЛГБТИ особа може да има значајан позитиван утицај на економију", наводи глобални саветник Светске банке за сексуалну оријентацију и родни идентитет Клифтон Кортез.

Он сматра да остваривање ових циљева захтева спровођење постојеће правне заштите од дискриминације, као и "даље јачање правне заштите за ЛГБТИ особе у областима као што су образовање, запошљавање и здравство".

У извештајима СБ се напомиње да јачање инклузије ЛГБТИ особа захтева спровођење кључних реформи које су договорене као део процеса придруживања Европској унији. Потребно је више напора и даљих истраживања како би се смањио јаз у подацима о искуству ЛГБТИ особа у различитим доменима, тврде аутори извештаја.

Ефикаснија примена постојећих закона би могла да боље заштитити права ЛГБТИ особа на тржишту рада са циљем привлачења и задржавања највећих талената на инклузиван начин, закључује се у извештају.

image