РТ у избегличком кампу у Гази: Живот у шатору са надом да ће се једног дана завршити крвави рат

Хиљаде препуних шатора и више од пола милиона људи који су били принуђени да побегну у јужне провинције у потрази за безбедношћу

Током протеклих недеља, од почетка рата у Израелу, Појас Газе је "постао потпуни пакао", кажу УН. Палестинцима недостају храна, вода и лекови, а камиони са хуманитарном помоћи остају на граници са Египтом и чекају дозволу за прелазак.

Број убијених у израелским ударима у Појасу Газе премашио је 10.000, међу којима више од 4.000 деце, објавили су палестински медији позивајући се на министарство здравља у Гази.

Према подацима УН, више од 75 одсто становништва Појаса Газе, тачније око 1,7 милиона људи су регистроване избеглице. Више од пола милиона њих распоређено је у осам пренатрпаних кампова у различитим деловима сектора.

РT Арабик је посетио један од кампова и разговарао са једном породицом о условима у којима тренутно живе.

"Кувамо колико можемо, јер се храна може покварити пошто нема фрижидера. Нема ни плинског шпорета, па скупљамо дрва за кување. Деца ујутро сакупљају грмље за ватру како бисмо кували. Шта да радимо? Ми, одрасли, немамо проблема, али шта је са децом која од јутра ништа не једу и седе гладна?", каже једна становница Газе.

Како је истакла, људи покушавају да се прилагоде да живе у тим шаторима у нади да ће се једног дана завршити крвави рат, који је убио и уништио свако живо биће у Гази, приморавајући људе да напусте своје домове.