Свет

Покренут поступак због смрти помоћника Залужног

Истрага се спроводи због убиства са предумишљајем и незаконитог коришћења оружја и муниције
Покренут поступак због смрти помоћника Залужногwww.globallookpress.com © President Of Ukraine

Украјинско Специјализовано тужилаштво за одбрану Централног региона, које спроводи истрагу смрти Генадија Частјакова, помоћника и пријатеља главнокомандујућег Оружаних снага Украјине генерала Валерија Залужног, данас је саопштило да је покренуло кривични поступак због убиства са предумишљајем и незаконитог коришћења оружја и муниције. 

Према досадашњој верзији истраге, Частјаков се 6. новембра вратио кући, након што је са колегама прославио свој рођендан. Међу поклонима био је и сандук, у којем је било шест граната "западног стила".

Једну од њих узео је његов син, коју је Частјаков затим случајно активирао након што ју је узео од сина. Частјаков је умро истог тренутка, док је његов тринаестогодишњи син задобио теже повреде због којих је и хоспитализован. Повреде је задобила и једанаестогодишња ћерка. 

Истрага још додаје да су код колеге, који је Частјакову предао гранате као поклон, пронађене још две истог типа. 

Ипак, о томе како је дошло до несреће постоји више претпоставки.

Удовица Частјакова каже да је до експлозије дошло при отварању поклона.

Министар унутрашњих послова Украјине Игор Клименко каже да је до несреће дошло услед непажљивог руковања гранатом, док портпаролка Министарства унутрашњих послова Украјине Марјана Рева тврди да је погинули знао шта се налази у сандуку, али да је вероватно ту информацију схватио као шалу.

Начелник МУП-а Украјине Игор Клименко пак тврдоглаво инсистира на томе да је његов колега Частјакову дао флашу вискија заједно са шест бомби "новог западњачког стила", које је помоћник Залужног заменио за "чаше".

Ипак, како различити медији, укључујући и западне, већ дуже време пишу да је Залужни могући противкандидат Зеленском на следећим председничким изборима, стиче се утисак да отворени спор између њих постаје све жешћи и да је већ изашао из оквира објављивања у западним медијима.

image