Свет

Немачка све оштрија према мигрантима: Пао договор о лакшој депортацији

Шолцова влада пристала је да плати покрајинама и општинама 7.500 евра по избеглици, почев од следеће године
Немачка све оштрија према мигрантима: Пао договор о лакшој депортацији© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Канцелар Немачке Олаф Шолц пристао је данас, након разговора са премијерима 16 немачких покрајина, на пооштравање мигрантске политике и издвајање додатног новца за избеглице.

Шолцова влада је пристала на мере којима ће мигранти лакше бити депортовани, а земља за њих бити мање атрактивна дестинација, што је у супротности с политиком "отворених врата" бивше премијерке Ангеле Меркел, напомиње Ројтерс.

Састанак у Берлину био је усмерен ка томе да се од покрајинских премијера добије подршка за овакве потезе, као и да се уваже жалбе локалних власти због преоптерећености локалних буџета и инфраструктуре.

Као резултат, Шолцова влада пристала је да плати покрајинама и општинама 7.500 евра по избеглици, почев од следеће године, као и да унапред плати 1,75 милијарди евра у првој половини 2024. године.

Европска унија настоји да ревидира правила азила и миграција европског блока у циљу смањења све већег броја илегалних миграната, док неке земље чланице покушавају да склопе сопствене договоре са Римом, најављујући да ће изградити прихватне центре у Албанији за смештај миграната који морским путем покушавају да дођу у Италију.

image