Свет

Споразум Едија Раме и Ђорђе Мелони: Италија размешта до 39.000 миграната у Албанији

Албански премијер каже да његова земаља "увек одговора на позиве Рима", док италијанска премијерка говори да се Тирана понаша као да је већ чланица ЕУ
Споразум Едија Раме и Ђорђе Мелони: Италија размешта до 39.000 миграната у Албанији© Tanjug/Roberto Monaldo/LaPresse via AP

Италијанска влада најавила је планове за отварање центара за смештај тражилаца азила у Албанији, рекла је премијерка те земље Ђорђа Мелони.

Она је договор са Тираном о управљању миграционим токовима описала као "историјски", пише "Гардијан".

"Задовољство ми је да са албанским премијером Едијем Рамом најавим меморандум о разумевању између Италије и Албаније у вези са управљањем миграционим токовима", рекла је Мелонијева.

"Италија је највећи трговински партнер Албаније. Већ постоји блиска сарадња у борби против незаконитих радњи", додала је.

Споразум подразумева успостављање центара у Албанији који могу да приме до 3.000 људи, а у Албанију ће италијанским чамцима бити послати мигранти спашени на мору.

"Почели смо да разговарамо о томе са идејом да је масовна илегална имиграција феномен са којим ниједна чланица ЕУ не може да се носи сама, а сарадња између држава ЕУ је кључна", додала је Мелонијева.

Партнерство је учвршћено током лета, током боравка италијанске премијерке у Албанији, иако се тада говорило да је она у ту земљу дошла на одмор.

"Ово је први споразум те врсте, и он је историјски не само за Италију, већ и за целу Европску унију", рекли су извори "Гардијана".

Италијанске опозиционе странке критиковале су споразум, описујући га као "хаотичан".

"Они стварају неку врсту италијанског Гвантанама, ван било каквог међународног стандарда, изван ЕУ без могућности праћења статуса људи који су затворени у овим центрима", рекао је Рикардо Маги, председник левичарске партије Више Европе.

"Италија не може да транспортује људе спасене на мору у земљу која није чланица ЕУ као да су пакети или роба", додао је.

Извори из владе пренели су у медијима да ће у Албанију слати само људе спашене на мору, а не тражиоце азила који стигну до италијанске обале и територије, са изузетком малолетника, трудница и угрожених лица, који ће бити пресељени у Италију.

Центри имају капацитет да приме до 3.000 од 39.000 људи, колико се очекује да ће доћи у наредних годину дана.

"Ако Италија позове Албанију, ми одговарамо", рекао је Рама. "Није на нама да судимо о политичким основама одлука које се доносе у овој и другим институцијама. Наша је дужност да пружимо руку помоћи."

"Географија је постала проклетство за Италију. Када уђете у Италију, улазите у ЕУ", рекао је албански премијер.

"Можда немамо снаге и капацитета да будемо решење, али имамо дужност према Италији и способност да пружимо руку. Албанија можда није део Уније, али јесте европска држава."

У замену за Рамину подршку у управљању миграционим токовима, Мелонијева је рекла да ће учини све што може како би подржала приступање Албаније Европској унији.

"Албанија је пријатељска држава, и иако још увек није чланица, понаша се као да јесте. То је један од разлога зашто сам поносна на то што је Италија увек била једна од земаља које подржавају проширење на Западни Балкан", рекла је италијанска премијерка.

"ЕУ није клуб. Дакле, не говоримо о уласку, већ о поновном уједињењу Западног Балкана, који су земље ЕУ по свему осим по имену."

image