Свет

Водећи европски произвођач муниције: Немамо капацитете, најмање 40 година за данашње поруџбине

Блоку у Европи би требало 40 година да произведе количину артиљеријских граната којa би једва покрила годишње украјинске и месечне европске потребе у тренутном сукобу
Водећи европски произвођач муниције: Немамо капацитете, најмање 40 година за данашње поруџбинеwww.globallookpress.com © Aimee Dilger/Keystone Press Agency

Европској војној индустрији би требало 40 година да произведе артиљеријску муницију колико је блоку и Украјини потребно за само годину дана активног сукоба, упозорава један од четири највећа европска произвођача оружја.

У званичном коментару о војном буџету Норвешке за 2024. године објављеном на сајту норвешког парламента, "Намо", који је уједно и један од два кључна произвођача млазних мотора у Европи, подсећа да Украјини у сукобу са Русијом треба око седам милиона граната годишње, док конзервативна процена за европске потребе подразумева 13 милиона граната, а што би, напомиње се у коментару, било довољно тек за месец дана спремности за рат.

"'Намо' процењује да је укупан годишњи европски производни капацитет испод пола милиона граната. Последица је европска одбрамбена криза: са данашњом стопом производње, биће потребно најмање 40 година да се ова количина направи. И Украјина и НАТО врло вероватно могу остати без граната", упозорава норвешки произвођач.

Истиче се да је ситуација "узнемирујућа и слична" када су у питању ракете и ПВО системи.

Украјина је у "рату исцрпљења", наводи норвешки одбрамбени гигант, и истиче да НАТО, донирањем и производњом оружја за Кијев индиректно учествују у "индустријском рату".

Међутим, "Намо" не верује да европска индустрија у кратком року може задовољити више од пет до десет одсто укупних потреба, а у извештају норвешког одбрамбеног комитета истиче се да су недостаци толико велики да "ће се Европљани мучити са спровођењем операција чак и на нижем нивоу сукоба".

"Речник Комисије одражава једноставну чињеницу да борбена способност, од артиљерије до борбених авиона или тенкова, брзо опада до нуле без муниције", упозорава норвешки произвођач.

Мале шансе за промену стања

Такође, тренутне инвестиције у одбрамбену индустрију, које предвиђају 75 милиона норвешких круна (око 6,29 милиона евра) представљају једва 0,5 одсто од онога што треба уложити. "Намо" истиче да тренутно покрива око 20-25 одсто укупне европске производње артиљеријске муниције.

Поврх тога, у коментару се истиче да капацитети компанија за инвестирање у сопствену производњу растегнути до максимума, усред растућих трошкова производње и све скупљих кредита.

"Намо" није оптимистичан ни по питању европске АСАП иницијативе за проширење капацитета за производњу артиљеријских граната и ракета, истакавши да "види мало резултата, а чини се да се процес одуговлачи."

Норвешки произвођач посебну пажњу посвећује истраживачко-развојној области, напомињући да Русија и Кина развијају нову технологију паралелно са употребом НАТО система у Украјини, а резултат је да их Русија све више разуме.

image