Свет

Украјински генерал: Контраофанзива запала у ћорсокак, Москва не одступа од курса

Западним савезницима понестаје оружја које би да шаљу Кијеву, а замор од сукоба постепено хвата све већи број земаља
Украјински генерал: Контраофанзива запала у ћорсокак, Москва не одступа од курса© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Признање генерала Валерија Залужног, врховног команданта украјинских оружаних снага да је контраофанзива запала у ћорсокак, узбуркало је духове на Капитол Хилу где републиканци тврде да су његови коментари разлог да се преиспита америчка подршка Кијеву "докле год је потребно", пише "Политико".

Без наглог повећања технолошке супериорности, "највероватније неће бити дубоког и успешног продора против Русије", навео је Залужни за "Економист".

Сукоб је запао у ћорсокак, рекао је он и преузео кривицу за изјаву да ће руски председник Владимир Путин променити курс након губитка око 150.000 војника.

"У било којој другој земљи такве жртве би зауставиле рат", рекао је.

Сенатор Џош Хоули, иначе скептик у погледу слања веће помоћи Кијеву, рекао је да је искреност украјинског генерала направила велику рупу у политици администрације према Кијеву. "Шта је тачно наша стратегија? Какав је план овде? Мислим да немају план."

Сенат ће, пише портал, врло вероватно одобрити још помоћи Украјини, али ће она теже проћи Представнички дом где републиканци имају већину.

Генерал, као и украјински председник Владимир Зеленски, очајнички тражи напредније борбене авионе, беспилотне летелице, ракете већег домета и артиљерију за пробијање руских линија.

"Украјинским оружаним снагама су потребни кључна војна опрема и технологије да би изашле из ове врсте рата. Најважнија је ваздушна снага", навео је Залужни. Русија ће, додаје, "имати супериорност у оружју, опреми, пројектилима и муницији још дуго времена".

Западним савезницима Украјине понестаје оружја које би могли да им пошаљу, а замор од сукоба постепено хвата све више земаља.

Сенатор Џеј Ди Венс, који је отворено позвао на укидање војне помоћи Кијеву, рекао је да изјаве Залужног откривају дубоке ломове унутар украјинског руководства.

"Ратни циљеви Зеленског нису у складу са стварношћу. Ово ће се завршити тако што ће Русија преузети контролу над делом украјинске територије и биће постигнуто споразумно решење. Говорим то већ годину дана. Било је то очигледно свакоме ко је обраћао пажњу на реалност на терену", рекао је.

Најгласније присталице Украјине у Конгресу, ипак, нису поколебане. "Природа рата у Украјини је да ће се одвијати миљу по миљу", рекао је сенатор Ричард Блументал, демократски члан Сенатског комитета за оружане снаге.

"Сједињене Државе треба да наставе да подржавају Украјину јер је то од виталног значаја за нашу националну безбедност, иако неће бити гигантског продора".

image