Свет

Трамп се није појавио на сведочењу пред Конгресом

Бивши амерички председник је у петак тужио комисију Представничког дома како би блокирао позив за сведочење
Трамп се није појавио на сведочењу пред Конгресом© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, File

Бивши амерички председник Доналд Трамп није се појавио на сведочењу пред конгресном комисијом која истражује напад његових присталица на Капитол 6. јануара прошле године, саопштено је из америчког Конгреса.

Трамп се није одазвао судском позиву који је комисија издала у октобру, саопштили су председник комисије демократа Бени Томпсон и копредседавајућа Лиз Чејни из редова републиканаца.

"Истина је да се Доналд Трамп, као и неколико његових најближих савезника, скрива од истраге комисије и одбија да уради оно што је урадило више од 1.000 других сведока", саопштили су Томпсон и Чејни, али нису навели које би наредне кораке могли да предузму против бившег председника.

Трампови адвокати раније су истакли да овај позив крши његово уставно право на слободу говора, а истрагу су назвали "квазикриминалном", поручивши да веће ове комисије нема овлашћења да бившег председника натера да сведочи.

Бивши председник је у петак тужио комисију како би блокирао позив у ком се тражи да сведочи, а уколико републиканци буду преузели већину у Представничком дому, очекује се да ће распустити конгресну комисију.

Републиканској партији недостаје још једно место како би могла да прогласи победу на изборима за Представнички дом. 

image
VV inauguration
banner