Свет

Трамп се жали суду: Омогућите ми да не сведочим

Бивши амерички председник не жели да даје документацију о нападу на Капитол, а како је навео, кад ју је тражио није је уопште ни нашао
Трамп се жали суду: Омогућите ми да не сведочим© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Бивши амерички председник Доналд Трамп затражио је од Окружног суда јужне Флориде, да му омогући да комитету Конгреса који истражује прошлогодишњи напад његових присталица на Капитол не даје никакву документацију, као и да пред њима не сведочи, пише Ројтерс.

Јер комисија Представничког дома за истрагу тог напада једногласно је издала позив бившем републиканском председнику да изјаву да 14. новембра или приближно око тог датума, а продужен му је и рок да преда сву документацију у вези са тим случајем.

Трампови адвокати међутим тврде да овај позив крши његово уставно право на слободу говора, а истрагу су назвали "квазикриминалном истрагом", поручивши да веће ове комисије нема овлашћења да бившег председника натера да сведочи.

Веће, како су додали, није одговорило на Трампову понуду да на конкретна питања одговори писаним путем.

Браниоци, наиме, наводе да су комисији писмом поручили да ће "размотрити" да ли би давање писаних одговора "било прикладно".

Навели су да је Трамп "добровољно претражио документацију у свом поседу", али да "није нашао ниједан документ који би одговарао упућеном захтеву".

Овај комитет иначе је већ одржао серију саслушања како би јавност убедио да је Трамп у великој мери одговоран за напад на Конгрес.

То веће иначе није објаснило шта ће се десити ако се Трамп њиховим захтевима не одазове.

image
VV inauguration
banner