Свет

Нетанијаху одбацује примирје; ИДФ: Хамас изгубио контролу над северним делом Газе

Министарство здравља у Гази је саопштило да је од почетка сукоба убијено најмање 10.569 Палестинаца, укључујући 4.324 деце и 2.719 жена. Према званичним подацима број погинулих у Израелу је око 1.600
Нетанијаху одбацује примирје; ИДФ: Хамас изгубио контролу над северним делом Газе© Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman

Завршен је 33. дан сукоба између Израела и Хамаса. Израелска војска тврди да је продрла "у срце" града Газе, те да је Хамас изгубио контролу над северним делом Појаса Газе.

Израелски премијер је поновио да нема прекида ватре док се не ослободе сви њихови таоци и поручио либанском Хезболаху да не отвара нови фронт јер би им то била "грешка живота".

Хезболах је запретио потпуном конфронтацијом ако Израел настави своју офанзиву у Гази.

У Гази је више од 10.500 погинулих цивила, укључујући 4.324 детета.

  • 8. нов 2023 • 22:27

    22:27

    Шеф УН-а за људска права: Палестинци заробљени у живој ноћној мори

    Шеф УН-а за људска права Волкер Тирк описао ја Газу као "врата живе ноћне море".

    Тирк је током данашњег обиласка граничног прелаза Рафа у Египту ка Појасу Газе, упутио хитан апел за прекид ватре у тој палестинској енклави.

    Тирк је рекао да је гранични прелаз Рафа "спасоносни пут" за 2,3 милиона људи у Гази, али га је описао и као "неправедно и нечувено танку нит спаса", преноси лондонски Гардијан.

    Људи су и даље "веома рањиви" у свим деловима Газе, рекао је он, истичући да је "хитан хуманитарни императив" да се дође до оних који су све угроженији у северним и централним делове појаса Газе.

    "Последњих дана моје колеге добијају извештаје о сиротишту у северном делу Газе у којем је 300 деце којој је потребна хитна помоћ. Са недостатком комуникација и непроходним и несигурним приступним путевима, не можемо доћи до њих", предочио је Тирк.

  • 22:19

    Израелска војска: Одговарамо на нападе Хезболаха из Либана

    Даниел Хагари, портпарол израелске војске, поделио је видео напада на друштвеним мрежама, уз образложење да су они уследили као одговор на гранатирање из Либана према Израелу прошлог дана.

    Израелски напади су били усмерени на "зграде и војне положаје" које користи Хезболах, рекао је Хагари.

  • 21:42

    НВО: Деца у Гази у ризику да умру од глади, болести и дехридатације

    Невладина организација "Сејв д чилдрн"с аопштила је данас да су деца у Појасу Газе, коју не убију бомбе, у ризику да умру од глади, болести или дехридатације.

    "Ситуација је катастрофална. Цивили, посебно деца, настављају да плаћају највећу цену насиља које је у току", рекла је Александра Саје из организације у Вашингтону, преноси Ал Џазира.

    Она је додала да је укупан број деце која су убијене у Гази у претходних неколико недеља већи од укупног броја деце убијене у свим сукобима од 2019. године.

    "Знамо да је више од 1.000 деце нестало или је заробљено под рушевинама", навела је Саје.

    Нагласила је да ће бројке "наставити да се погоршавају" уколико не буде био успостављен прекид ватре.

  • 20:43

    ИДФ уништиле 130 подземних тунела у Појасу Газе

    Војни инжењери користе багере и експлозив да униште шахтове тунела који повезују командна места Хамаса и складишта оружја.

  • 20:42

    Ердоган позвао на предузимање ефикасних корака да се заустави Израел

    Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас да свет мора још гласније да захтева окончање палестинско-израелског сукоба и позвао на предузимање "ефикасних корака" да се Израел заустави.

    Ердоган је рекао да свет мора снажније да дигне свој глас да би се окончала израелска окупација Газе и да "морају бити предузети ефикасни кораци да се Израел заустави".

  • 20:39

    Израелска војска: Хамас изгубио контролу над севером Газе

    Хамас је изгубио контролу на северу Газе, рекао је портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) бригадни генерал Данијел Хагари на брифингу.

    "Данас смо видели да се око 50 хиљада становника Газе преселило са севера на југ. Одлазе јер схватају да је Хамас изгубио контролу на северу Газе и да је на југу сигурније место, област где има лекова, хране и воде", тврди он.

  • 20:04

    Последице израелског ваздушног напада на град Кан Јунис у Појасу Газе

  • 20:03

    Бразилска полиција открила шему врбовања у редове Хезболаха

    Бразилска федерална полиција покренула је операцију која има за циљ да осујети наводну почетну фазу терористичке завере на тлу Бразила.

    Федерални истражитељи кажу да су открили шему која наводно укључује регрутовање бразилских држављана у редове Хезболаха с циљем извођења оркестрираних напада на бразилску јеврејску заједницу, преноси "Тајмс оф Израел".

    Ова противтерористичка операција је већ довела до хапшења две особе у Сао Паулу, најмногољуднијој бразилској држави и дому највеће локалне јеврејске заједнице.

    Један осумњичени је ухапшен на међународном аеродрому Гуарулхос у Сао Паулу након слетања авиона из Либана.

    Потпредседник главне јеврејске организације у Бразилу, Кониб Данијел Бјалски рекао је да дели дубоку забринутост због претње, али је изразио уверење да федерална полиција предузима превентивне мере.

  • 19:52

    Нетанијаху: Неће бити примирја без ослобађања наших талаца!

    Израелски премијер Бењамин Нетанијаху поручио је данас да неће бити хуманитарне паузе у Појасу Газе док не буду ослобођени таоци које држи палестинска милитантна група Хамас.

    "Желим да одбацим све врсте гласина које чујемо и поновим једну јасну ствар: Неће бити примирја без ослобађања наших талаца", написао је Нетанијаху на друштвеној мрежи X (Твитер).

    Поједини светски медији раније су објавили да ће ускоро бити постигнут договор о ослобађању 10-15 талаца у замену за вишедневну паузу у борбама.

  • 19:50

    Стејт департмент: Због безбедности затворен прелаз Рафа

    Амерички Стејт департмент саопштио је данас да је прелаз Рафа између Појаса Газе и Египта затворен због безбедносних разлога.

    Портпарол Стејт департмента Ведант Пател није изнео детаље о тачном узроку затварања, али је рекао да САД "очекују да ће, када се та околност реши, прелаз бити отворен у редовним интервалима", пренела је Ал Џазира.

    Навео је да ће то бити учињено како би било настављено допремање хуманитарне помоћи у Гази и омогућен одлазак страних држављана из ратног подручја.

image