Свет

АФП: Да ли посета саудијског принца Азији значи дистанцирање од Америке?

Односи традиционалних партнера све више су затегнути, нарочито после одлуке о смањењу производње сирове нафте
АФП: Да ли посета саудијског принца Азији значи дистанцирање од Америке?www.globallookpress.com © Kay Nietfeld

Престолонаследник Саудијске Арабије Мухамед бин Салман започео је турнеју по Азији како би показао независност своје земље од Америке, пише АФП.

Односи Саудијске краљевине и САД затегнути су због одлуке земаља извозница нафте да смање производњу сирове нафте упркос расту цена.

Бин Салман учествује на Самиту Г20 на Балију, а затим иде у обилазак азијских земаља, саопштила је саудијска агенција СПА, не прецизирајући о којим земљама је реч.

Према писању јужнокорејских медија, требало би да посети Јужну Кореју, а затим да учествује на форуму азијско-пацифичке економске сарадње у Бангкоку, преносе саудијски медији.

Растуће цене енергената принудиле су америчког председника Џозефа Бајдена да у јулу посети Саудијску Арабију, највећег светског извозника сирове нафте, упркос обећању да ће третирати краљевство као "парију" након убиства саудијског новинара и критичара Џамала Кашогија 2018. од стране саудијских агената.

Термин "парија" користи се за државе чија се политика или стандарди сматрају неспојивим са стандардима "цивилизованог" света и које су због тога често предмет критике или санкција, најчешће због непоштовања људских права. 

Најављени пад производње нафте узнемирио је Белу кућу и подстакао спекулације о Ријадовој жељи да се дистанцира од свог традиционалног партнера, а престолонаследикова турнеја по Азији чини ову хипотезу још вероватнијом, сматра Умар Карим са Универзитета у Бирмингему.

"Циљ његовог путовања је да ојача везе са енергетским тржиштима у Азији, али и да покаже Западу, највише Сједињеним Америчким Државама, да Саудијској Арабији не недостају опције у смислу партнерства", рекао је Карим.

"Појачано интересовање за Азију"

Бела кућа је саопштила да није заказан никакав билатерални састанак саудијских и америчких лидера на Самиту Г20. 

Америчко-саудијско партнерство, које датира од Другог светског рата, често се описује као споразум "нафта за безбедност". Али у последњој деценији, главни купци саудијске нафте били су Кина, Јапан, Јужна Кореја и Индија.

Сходно томе, саудијски званичници залагали су се за развој веза са азијским земљама много пре него што је Мухамед бин Салман именован за престолонаследника пре пет година, рекао је Азиз Алгашијан, саудијски стручњак за спољну политику.

"Тржиште и саудијска спољна политика која се води економским интересима појачали су интересовање за Азију", сматра Алгашијан.

Бин Салман би требало да разговара са азијским лидерима о олакшицама за извоз у Азију, попут рафинерија или складишта, рекао је Кахо Иу, стручњак за енергетику Азије.  

"Не ради се само о куповини нафте из Саудијске Арабије, већ о развоју сарадње у целом ланцу снабдевања", објашњава Иу. 

"Саудијска Арабија на првом месту"

Саудијска Арабија би могла да буде партнер азијским земљама и када су у питању алтернативе сировој нафти.

Нафтни гигант "Сауди Арамко" и индонежанска компанија "Пертамина" објавили су да намеравају да "истраже сарадњу" у областима водоника и амонијака.

Турнеја саудијског престолонаследника по Азији дешава се уочи посете кинеског председника Си Ђинпинга Саудијској Арабији која је заказана за децембар.

Развој чвршћих веза са Кином говори о жељи Ријада да уравнотежи односе са светским силама, усвајајући политику "Саудијска Арабија на првом месту". 

Стручњаци истичу да Саудијци "још веома зависе од САД у погледу безбедности, али показују да истражују и друге стратешке односе, можда постепено покушавајући да постану мање зависни од САД".

"За Саудијце је веома важно да покажу да не заузимају ни једну страну" у борби за превласт између Кине и САД, рекао је Умар Карим и додао да "Ријад у спољној политици жели да буде играч, а не лакеј или помоћник великих сила", наводи АФП.

image
VV inauguration
banner