Свет

Неће бити америчко-саудијског састанка на самиту Г20

Бајден је више од годину дана одбијао да комуницира са принцем Мухамедом, а када је летос коначно дошао у посету Саудијској Арабији, званичници те земље стекли су утисак да није заинтересован ни за какве политичке разговоре
Неће бити америчко-саудијског састанка на самиту Г20www.globallookpress.com © Saudi Press Agency/XinHua

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден не планира да се састане са престолонаследником Саудијске Арабије принцем Мохамедом бин Салманом на самиту Групе 20 у Индонезији, изјавио је саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан.

Бајден се са принцем последњи пут састао у јулу, а од тада расту тензије између две нације. "Волстрит џорнал" је крајем октобра известио да су америчко-саудијски односи "пред пуцањем" због неповерења између лидера САД и престолонаследника краљевине.

Бајден је више од годину дана одбијао да комуницира са принцем Мухамедом, а када је летос коначно дошао у посету Саудијској Арабији, званичници те земље стекли су утисак да није заинтересован ни за какве политичке разговоре.

Одлука бин Салмана да одустане од тајног договора за који су сарадници америчког председника веровали да је склопљен ради повећања производње нафте изазвао је гнев у Вашингтону. Према писању "Њујорк тајмса", Бајденови сарадници су тајно постигли договор са Саудијцима о повећању производње нафте до децембра који би Белој кући омогућио да тврди да је председникова контроверзна посета краљевству у јулу била корисна. Пакт би био и подстицај Демократској партији уочи сада завршених међуизбора, јер су на мети критика републиканаца због високих цена гаса.

Лидер САД је током председничке кампање критиковао Саудијце због кршења људских права, али је, након почетка сукоба у Украјини, без договора са високим званичницима своје странке отишао у Џеду где се састао са Мохамедом Бин Салманом. Међутим, престолонаследник је одлучио да одустане од договора, а Бајденови планови су пропали.

Сукоб око нафте пред изборе

Група Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) почетком октобра договорила се да смањи заједничку производњу нафте за два милиона барела дневно, у настојању да заустави пад цена "црног злата" изазван слабљењем глобалне економије. Бајден је овај потез назвао "разочаравајућим и кратковидим" и упозорио да ће "бити последица у односу са Саудијском Арабијом".

Одлука ОПЕК о смањењу производње нафте је окарактерисана као сврставање уз Руску Федерацију, а Бајдену није одговарала због високе инфлације у САД непосредно пре новембарских избора. 

Многи званичници у Вашингтону су одлуку организације протумачили као прорачунат чин којим би председник САД био понижен, а шансе његове странке на изборима угрожене, известио је "Вашингтон пост".

Нови димпломатски шамар Бајден је добио у октобру када је престолонаследник Саудијске Арабије изразио жељу да се његова земља прикључи БРИКС-у (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка).

Америка је тада одговорила доношењем одлуке којом се Саудијској Арабији забрањује куповина оружја из САД на годину дана. Међутим, Саудијско министарство енергетике одбацило је тврдње да је смањење производње политички мотивисано.

"Одлуке ОПЕК+ доносе се консензусом свих чланица и одређују се искључиво тржишним основама, а не политиком", саопштили су тада Саудијци.

Састанак Сија и бин Салмана: Дугорочна прекретница

Као да Бајден није претрпео довољно политичких удараца, прошле недеље стигао је још један. Наиме, према писању "Волстрит џорнала", председник Кине Си Ђинпинг планира да посети Саудијску Арабију до краја године, како би Пекинг и Ријад продубили односе и унапредили визију мултиполарног света у коме САД више неће доминирати светским поретком. Стручњаци кажу да окретање Саудијаца и Кинеза једних према другима представља дугорочну прекретницу.

Си Ђинпинг и Мохамед бин Салман требало би да се састану друге недеље децембра, а сусрет двојице лидера, према писању америчког листа, нагласиће растући утицај Кине на Блиском истоку и све боље односе Саудијаца и највећих ривала Вашингтона.

Очекује се да ће се председник Кине састати и са другим лидерима Персијског залива и арапских земаља и да ће бити потписани споразуми којима ће се унапредити партнерства тих земаља.

Званични односи између Кине и Саудијске Арабије започети су тек 1990. године и углавном су били ограничени на нафту. Наиме, Пекинг купује један од свака четири барела које краљевина прода. 

Последњих година, услед све дубљих економских односа, Саудијска Арабија је јавно бранила однос Пекинга према муслиманској мањини Ујгура у западном делу региона Синђанг. Истовремено, у саудијски школски програм, Ријад уводи мандарински језик.

Бела кућа је прошле недеље саопштила да ће се Бајден састати са председником Кине на маргинама самита Г20, а реч је о првом сусрету двојице председника после низа телефонских разговора.

"Лидери ће разговарати о напорима да се одрже и продубе линије комуникације између САД и Кине, одговорној конкуренцији и заједничком раду у областима у којима се наши интереси преклапају, посебно у контексту транснационалних изазова који утичу на међународну заједницу", додали су из Вашингтона.

Бела кућа је у октобру објавила безбедносну стратегију у којој је Кина означена као "најозбиљнији геополитички изазов", а Вашингтон има за циљ да се Пекингу супротстави у свемиру, сајбер-простору и на мору.

image
VV inauguration
banner