Свет

Демократе прелазе на план "Б": Прва дама уместо Бајдена?

Катастрофални предизборни резултати Џозефа Бајдена приморали су његову странку да му потражи алтернативу
Демократе прелазе на план "Б": Прва дама уместо Бајдена?© Scott Olson/Getty Images

Актуелни амерички председник Џозеф Бајден све горе пролази у предизборним анкетама, а у све већем броју за изборе најважнијих држава, фаворит је Доналд Трамп што би, како предвиђа "Билд" америчке демократе могло да наведе да прибегну плану "Б" и још једну бившу прву даму баце у ринг са републиканцем. 

Раније је боје демократа у политичком окршају са Трампом неуспешно бранила једна друга бивша прва дама - Хилари Клинтон - а овога пута, све су прилике да ће у "бој" са њим и Мишел Обама.

Главни архитекта историјске победе првог црног америчког председника Барака Обаме, Дејвид Акселрод већ је, према неким мишљењима почео да припрема терен за њену кандидатуру, иако се она раније готово заклињала да јој такав политички излет не пада на памет. 

Но, некадашњи саветник у Овалном кабинету, дефинитивно не одмаже најскривенијим политичким амбицијама Баракове супруге, будући да се залаже за "летећу промену" и Бајдену поручује да размисли да ли је заиста мудро, да се упркос лошим анкетама и сталној дебати о његовим годинама, и даље држи своје кандидатуре.

И републикански сенатор Тед Круз један је од оних који верују да Акселрод утабава стазу за кандидатуру Мишел Обаме, док се, према писању "Билда" неке демократе уздају у то да ни она не би могла да спасе демократску владавину у Белој кући.

Чињеница је и да је сам Барак Обама недавно показао свом председничком колеги да га неће мазити због година - итекако му је забио нож у леђа не желећи да безрезервно подржи Израел. Такав поступак бившег председника додатно је пољуљао Бајденов углед међу бирачима, који је ових дана, баш због критика на рачун његове неупитне подршке насилним акцијама Израела, на великом тесту.

Политички портал "Хил" још је пролетос оценио да је Мишел Обама демократа са највећим шансама на изборима у 2024. години.

Према анкетама, она би могла да победи на партијским предизборима против Бајдена, и то са 48 према 36 одсто подршке. Како би прошла у дуелу са Трампом још није истраживано, али верује се да јој је потенцијал велики.

"Хил" је раније пренео и да је бивши кандидат за потпредседника републиканаца Сара Пејлин рекла да мисли да ће бивша прва дама Мишел Обама бити кандидат демократа на изборима 2024, додајући да је председник Бајден - "аут". 

image