Свет

Немачка пуна бескућника: Без крова над главом међу странцима највише породице с децом

Када се ради о немачким држављанима Савезно удружење за помоћ бескућницима наводи да су то већином одрасли мушкарци самци
Немачка пуна бескућника: Без крова над главом међу странцима највише породице с децомGetty © Dean Purcell

Према подацима Савезног удружења за помоћ бескућницима, број људи без дома у Немачкој значајно је порастао од 2021. до 2022. Како наводе, разлог за то је између осталог, повећање броја избеглица – посебно из Украјине – које немају где да живе.

Према том удружењу, број бескућника је 2021. године био 383.000. а током 2022. у Немачкој је привремено без крова над главом било 607.000 људи.

Већина бескућника боравила је у институционалном привременом смештају или код рођака или пријатеља. Око 50.000 људи 2022. живело је на улици.

Међу бескућницима са немачким држављанством забележен је пораст од пет одсто, док је код страних држављана регистрован скок од чак 118 одсто. Већина бескућника страних држављана никада није имала стан у Немачкој и већином су избеглице, посебно из Украјине. Удружење такође наводи да су међу страним држављанима бескућништвом првенствено погођене породице.

Када се ради о немачким држављанима Удружење наводи да су то већином одрасли мушкарци, самци, а разлози бескућништва су следећи: у 57 одсто случајева то је био отказ од стране станодавца, 21 одсто је имало дугове за станарину и енергију, 20 процената имало је сукобе у животном окружењу, а 16 одсто је као разлог навело развод или растанак од партнера.

Шефица Савезног удружења за помоћ бескућницима Верена Розенке, у саопштењу за новинаре наводи да инфлација, повећани трошкови и пораст кирија оптерећују домаћинства с ниским приходима у Немачкој. Посебно угрожене групе су самци, самохрани родитељи и парови са више деце.

Премало је 100.000 социјалних станова годишње

Розенке каже да 100.000 нових социјалних станова годишње, колико је себи као циљ задала немачка влада, није довољно, те да је потребно дупло више. Последњих година обезбеђивано је свега 25.000 нових социјалних станова годишње.

То не може да надомести чак ни огромно смањење постојећег социјалног стамбеног фонда до којег долази због истека обавезе власника да их понуди као такве на одређени број година.

Због сукцесивног укидања те обавезе и истовремено ниске стопе новоградње, удео расположивих социјалних станова драматично опада: према прорачунима Удружења, од 1989. је нестало око 1.801.000 социјалних станова (-62,3 одсто) и тренутно их у Немачкој има око 1.088.000.

image