Свет

Расте број бескућника у САД: На улици све више породица с децом

У Њујорку, где се подаци свакодневно ажурирају, 9. јула било је око 53.500 људи у породицама с децом који су боравили у тамошњим склоништима – отприлике 10.000 више него у јануару
Расте број бескућника у САД: На улици све више породица с децом© Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong, File

Међу бескућницима у Сједињеним Државама све је више породица, што је директна последица високих трошкова живота, мале понуде станова и краја већине бенефиција из ере ковид пандемије.

Око 72.700 људи у породицама с децом нашло се на улици у 20 највећих градова у САД од јануара, што је за 37,6 одсто више у односу на прошлу годину. У Њујорку је повећање знатније, ради се о скоку од две трећине, док је и у Чикагу, округу Колумбија, граду Форт Ворту у Тексасу такође забележен огроман пораст породица које немају где да живе, преноси "Блумберг".

Подаци које су прикупиле службе што евидентирају број људи који живе у склоништима или на улици показали су озбиљно погоршање на националном нивоу. А ситуација је сигурно још суморнија јер нису обухваћени бројни градови, нпр. Сан Франциско и Сијетл, у којима је стопа бескућништва изузетно велика.

Процењује се да је око 161.000 Американаца у породицама с децом искусило живот ван дома у 2022. години.

У Њујорку, где се подаци свакодневно ажурирају, 9. јула било је око 53.500 људи у породицама с децом који су боравили у тамошњим склоништима – отприлике 10.000 више него у јануару.

"Једном када постанете бескућник, невероватно је тешко извући се из тога. Ваша деца су изгубила све своје играчке, одећу, сву удобност, немате више намештај, ништа што чини дом", изјавила је руководилац одељења које обезбеђује приступачне станове Лорена Макдауел у округу Вејк у Северној Каролини, где је забележен пораст бескућника за 30 одсто.

Додала је да су већина жене, док је више од половине њих искусило насиље у породици. Штавише, три од четири бескућника имају приходе иако немају где да живе.

Док право на коришћење склоништа које гарантује породицама место за спавање постоји у градовима попут Њујорка, Бостона или Вашингтона, многа домаћинства у другим деловима Америке остављена су да сама реше проблем одсуства смештаја. 

Отприлике половина породица бескућника с децом у местима као што су Тенеси и Ајдахо нема заштиту од прошле године. У Орегону је тај број још већи. У Ролију, у Северној Каролини, податак је најдрастичнији од свих градова у САД – 72 одсто.

Администрација председника САД Џозефа Бајдена прошле године је представила план који има за циљ смањење процента бескућника за четвртину до 2025, а што би се постигло, између осталог, већим бројем ваучера за становање и поједностављивањем процеса пријаве за програме државне помоћи. Бајденов буџет за 2024. годину предлаже 10,3 милијарде долара за програме помоћи бескућницима.

image