Свет

Сусрет од великог значаја за глобалну безбедност: Си и Бајден на самиту АПЕК у Сан Франциску

До самита долази у кључном тренутку када би билатерални односи могли или да најаве релативно стабилну будућност засновану на обостраној користи и сарадњи, или да се приближе новом хладном рату, оцењује кинески експерт
Сусрет од великог значаја за глобалну безбедност: Си и Бајден на самиту АПЕК у Сан ФранцискуGetty © Pool / Pool

На позив америчког председника Џоа Бајдена, председник Си Ђинпинг боравиће у Сан Франциску од 14. до 17. новембра на самиту Кине и САД и 30. састанку економских лидера АПЕK, саопштено је из Пекинга.

Двојица председника детаљно ће размотрити питања од стратешког, свеобухватног и фундаменталног значаја у обликовању кинеско-америчких односа и главним питањима која се тичу мира и развоја у свету, преноси "Глобал тајмс" позивајући се на Министарство спољних послова Кине.

Сијев одлазак на самит АПЕК одражава велики значај који Кина придаје азијско-пацифичкој економској сарадњи, наводи се у саопштењу министарства. Са растућим факторима нестабилности и неизвесности у светској економији, постоји широко заједничко очекивање да ће азијско-пацифички регион остати економски мотор који ће водити глобални раст.

До самита Кине и САД, који свет веома очекује, долази у тренутку када су две велике светске силе, упркос жестокој конкуренцији у технологији и другим областима, наставиле контакте и одржале честе интеракције на различитим нивоима у различитим секторима последњих месеци, наводи "Глобал тајмс".

Међутим, за овај важан, али и турбулентан однос, сусрет лицем у лице двојице шефова држава је без сумње од велике важности за вођење билатералних веза на прави пут, рекао је "Глобал тајмсу" Ли Хаидонг, професор на Кинеском универзитету за спољне послове.

До самита долази у кључном тренутку када би билатерални односи могли или да најаве релативно стабилну будућност засновану на обостраној користи и сарадњи, или да се приближе новом хладном рату, рекао је Ли.

Тајванско питање и друге осетљиве теме као што је Јужно кинеско море ће вероватно бити на дневном реду, где Кина неће попустити принуди у свом ставу. Двојица лидера ће вероватно покрити и глобална питања, укључујући украјинску кризу и израелско-палестински сукоб како би се избегло преливање или даљи утицај на глобалну безбедност, рекао је Ли.

Без сарадње Кине и САД, биће веома тешко, можда чак и немогуће, решавати глобалне кризе, укључујући контролу дрога, климатске промене и спорне регионалне сукобе, приметио је Ли.

image