Свет

Борељ о безбедносним гаранцијама за Украјину: Савет ЕУ није ток-шоу, а ја нисам астролог

Сви министри одбране ЕУ подржавају идеју о потреби да се настави подршка Украјини, каже шеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Борељ о безбедносним гаранцијама за Украјину: Савет ЕУ није ток-шоу, а ја нисам астролог© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да се нада да ће лидерима Европске уније на самиту у децембру представити предлог о безбедносним гаранцијама за Украјину.

"Надам се да ћемо у децембру моћи да представимо Европском савету нацрт безбедносних гаранција за Украјину", рекао је Борељ на конференцији за медије после састанка министара одбране земаља ЕУ у Бриселу.

Дипломата је раније саопштио да ће до краја новембра послати делегацију експерата у Кијев како би се украјинским властима представио предлог безбедносних гаранција ЕУ, а који ће потом бити предложен на одобрење лидерима ЕУ на самиту.

Борељ је додао да он "није астролог" и да не зна шта ће се десити ако Сједињене Америчке Државе следеће године смање војну помоћ Украјини.

"Савет ЕУ није ток-шоу, а ја нисам астролог и не знам шта ће се десити у САД следеће године. Морамо да делујемо озбиљније него да разговарамо о таквим шпекулацијама, морамо да се фокусирамо на садашњост. И искрено, превише сам заузет својим тренутним пословима да бих губио време на шпекулације" рекао је Борељ, одговарајући на питање да ли је ЕУ спремна да повећа помоћ Украјини ако Вашингтон смањи војне испоруке Кијеву.

Борељ није одговорио да ли Европска унија зна шта жели да постигне у Украјини.

Упитан да ли дели мишљење главног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног да је "рат доведен у ћорсокак" и да Европска унија треба да прикупи оружје за нову офанзиву Кијева следеће године како би добила могућност да "одлучно промени ситуацију на бојном пољу", Борељ је рекао да "не зна и не треба да зна" да ли Украјина има шансе за победу, истакавши да је његов посао да је што боље подржи.

"Слушајте, главнокомандујући украјинске војске боље познаје ситуацију од мене, нећу са њим да разматрам ситуацију на ратишту. Он зна и ако је рекао шта је рекао, ја то не знам и не треба да знам да ли је у праву или не. Мој посао је да га подржим. Не ратујемо ни ја ни ви, него Украјинци", нагласио је Борељ.

Према његовим речима, сви министри одбране ЕУ подржавају идеју о потреби да се настави подршка Украјини.

"Морамо да наставимо са подршком... Сви министри су се данас сложили и није било ниједног министра који је изразио сумњу у потребу да наставимо да подржавамо Украјину у свему што можемо да урадимо", напоменуо је Борељ.

О Мађарској

Он је, такође, рекао да се нада да ће Мађарска ускоро деблокирати 8. траншу војне помоћи Украјини у вредности од 500 милиона евра.

"Мађарски министар нам је објаснио да ће данас бити одржан нови састанак са украјинском страном у покушају да се деблокира осма транша, a ja мислим да постоји прилика да се постигне деблокада", рекао је Борељ, одговарајући на питање новинара да ли се разговара о опцијама за пружање војне помоћи Кијеву заобилазећи блокаду Мађарске.

Он је додао да се ЕУ и даље нада да ће договорити 20 милијарди евра војне помоћи Украјини у наредне четири године. Према његовим речима, о пакету војне помоћи разговара се паралелно са макрофинансијском помоћи Украјини за 2024-2027. у износу од додатних 50 милијарди евра.

image