Свет

Како је Бела кућа пристала на "неозбиљан" предлог владиног финансирања

Председник је добио неке ствари које је желео, али не и Кијев
Како је Бела кућа пристала на "неозбиљан" предлог владиног финансирањаGetty © Anna Moneymaker / Staff

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је законски предлог за привремено финансирање владе да би се спречило њено делимично затварање у петак у поноћ, јавља "Глас Америке". 

У суботу увече, Бела кућа је одбацила предложени закон о наставку финансирању владе у Представничком дому као "неозбиљан" и "рецепт за хаос и више затварања".

У року од 72 сата, Бајденови званичници су тихо обавестили демократе на Капитол хилу да ће председник подржати ту меру и она је прошла кроз Представнички дом.

Закон који финансира владу у две транше у јануару и фебруару је прошао у Представничком дому уз подршку 209 демократа. Очекује се да ће Сенат ову меру одобрити пре суботњег рока за затварање.

"Ако прође Сенат, председник ће потписати ову континуирану резолуцију која одржава тренутне нивое финансирања и нема штетних покретача политике", рекао је званичник Беле куће убрзо након што је предлог закона усвојен у Представничком дому, 336-95.

Промена мелодије била је подстакнута признањем да ће план Представничког дома вероватно обезбедити "победу" демократама: спречавање не само затварања владе већ и оштрих резова у финансирању, наводи "Политико".

То не значи да није било тешких компромиса које су Џозеф Бајден и демократе морале да прогутају. Споразум поново изоставља главни законодавни приоритет Беле куће: додатак од скоро 106 милијарди долара који би финансирао војну помоћ Украјини, Израелу и Индо-Пацифику.

Званичници Бајденове администрације признали су да предлог закона није оно што би они предложили, али он држи владу отвореном и спречава смањење потрошње, рекао је званичник администрације који је желео да остане анониман да би разговарао о стратегији. Ипак, Бела кућа такође није била жељна да се снажно заложи за предлог закона који не садржи њене допунске приоритете у одбрани, додао је званичник.

На крају, само се двоје демократа у Представничком дому противило закону, што је тачка јединства која је задовољила Белу кућу, посебно пошто је гласање поделило републиканце у Представничком дому. Док је 127 републиканаца подржало, 93 су била против.

"Претпостављам да се Белој кући ово не свиђа. Мислим да се то није променило. Али ако на крају добије гомилу демократских гласова у Дому и Сенату, претпостављам да Бела кућа неће ставити вето", рекао је сенатор Крис Марфи.

Последњи пут када је Конгрес покушао да изгласа финансирање владе и спречи њено затварање, то је коштало председника Представничког дома Кевина Мекартија посла.

Нови републикански председник Представничког дома, Мајк Џонсон, се суочавао са истим политичким проблемом који је довео до свргавања Мекартија, па је законски предлог за даље финансирање владе усвојио уз помоћ демократа.

Џонсон је то назвао "неопходним предлогом закона" за који се нада да ће републиканце у Представничком дому ставити "у најбољу позицију да се боре" за своје конзервативне приоритете у новој години.

Џонсон је предложио јединствени - критичари кажу бизаран - процес из два дела који привремено финансира неке владине службе до 19. јануара, а друге до 2. фебруара.

Како наводи "Глас Америке", то је континуирана резолуција, која долази без икаквих дубоких резова.

Такође, не обухвата захтев председника Џозефа Бајдена за скоро 106 милијарди долара за Украјину, Израел, безбедност граница и друге додатне фондове.

image