Свет

Представнички дом САД одобрио 14, 3 милијарде долара помоћ Израелу: За Украјину ништа

План су већински подржали републиканци, док му се демократе оштро противе
Представнички дом САД одобрио 14, 3 милијарде долара помоћ Израелу: За Украјину ништа© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је у план за пружање помоћи Израелу у вредности од 14,3 милијарди долара. Украјина је овог пута остала празних руку.

Пројекат је подржало 226 чланова институције коју иначе контролишу републиканци, док је 196 њих гласало против.

Демократе су већински биле против, а њихов лидер у Сенату Чак Шумер и пред гласање је рекао да његова странка закон разматрати неће, управо због тога што у њему нема клаузуле о Украјини.

Бела кућа је прошле недеље послала и сопствени захтев Конгресу за додатна буџетска издвајања у фискалној 2024. години, који укључује средства за Израел и Украјину, али се тиче и улагања у индо-пацифичку регију, хуманитарну помоћ и мере безбедности граница. Администрација председника Џоа Бајдена очекује да ће добити око 106 милијарди долара за ове потребе.

Нови председник Представничког дома Мајк Џонсон је, како подсећају "РИА Новости", раније јасно ставио до знања да би захтеви за помоћ Украјини и Израелу требало да се разматрају одвојено. У том контексту, неколико истакнутих републиканаца у оба дома Конгреса недавно је више пута говорило против наставка финансирања Кијева.

Бела кућа се, међутим, оштро противи републиканском предлогу закона у садашњем облику.

Како је јуче саопштила канцеларија за буџет Бајденове администрације, усвајање такве иницијативе би послало "страшан сигнал Русији и остатку света" о решености Вашингтона и означило би "неуспех у подршци Украјини". Ако такав предлог закона буде усвојен у Конгресу, Бела кућа је запретила да ће на њега ставити вето.

Амерички сенат данас је иначе изгласао именовање новог амбасадора у Израелу Џека Луа.

"Амбасадор стиже у Израел у критичном тренутку. Он је невероватно квалификован, и посвећен је јавни службеник", наводи Стејт департмент.

Демократе су се залагале за брзо попуњавање места у амбасади у Израелу упражњеног још од јула, али су републиканци оштро критиковали Луа због иранског нуклеарног споразума из 2015. године, који је потписан током администрације бившег председника Барака Обаме.

Лу је био у Обамином кабинету, и бавио се имплементацијом споразума која је, како кажу републиканци, "заклети непријатељ Израела".

image