Економија

"Економист": Светска економија неће још дуго моћи да пркоси гравитацији

Високе каматне стопе прете да угрозе сав "напредак" који су централне банке постигле
"Економист": Светска економија неће још дуго моћи да пркоси гравитацијиGetty © Handout / Handout

Упркос сукобима широм планете и суморној геополитичкој клими, светска економија је за многе била светла тачка - високе каматне стопе, бар тако делује, успеле су да обуздају инфлацију, стопа незапослености је остала на релативно ниском нивоу, а велике централне банке сада разматрају попуштање монетарних мера.

Но, упозорава "Економист", светла тачка је на врло климавим ногама. Каматне стопе које су расле невероватном брзином, сада можда успоравају али су далеко од тачке када ће кренути да падају. Неки, укључујући америчку министарку финансија Џенет Јелен сматрају да су високе каматне стопе добра ствар и одраз "здравља" светске економије, али су оне заправо извор опасности јер ако високе каматне стопе потрају, садашње економске политике ће пропасти, а са њима и раст који су подстакле.

Постоји разлог зашто је америчка економија прошла боље од осталих великих економија. Американци тренутно троше кеш који су нагомилали током пандемије и затварања. Та "сламарица" сада је исцрпљена, а високе каматне стопе ће почети добро да "гризу" због чега ће потрошња успорити.

Према проценама Међународног монетарног фонда, Велика Британија, Француска, Италија и Јапан ће вероватно имати дефицит од око пет одсто БДП-а 2023. У 12 месеци до септембра амерички дефицит је био запањујућих два билиона долара, или 7,5 одсто БДП-а, дупло више од очекиваног средином 2022. Све у свему, државни дуг у богатом свету је сада већи, као удео у БДП-у, него у било ком тренутку после Наполеонових ратова, упозорава "Економист".

Када су каматне стопе биле ниске, чак и огромни дугови су били подношљиви. Сада када су стопе порасле, камате троше буџете.

Светска економија суочена је са претњама. Владе све више "изврћу" тржишта индустријском политиком. Државна потрошња расте као удео у економији како становништво стари, транзиција на зелену енергију црпи буџете, а сукоби широм света захтевају више издатака за одбрану. Суочени са свим овим, свако ко се клади да светска економија може само да настави даље жестоко се коцка.

image