Свет

"Блумберг": САД са једне стране позивају на уздржаност, а испод жита шаљу још оружја Израелу

Оружје Израелу стиже на готово дневној бази, наводе из Пентагона
"Блумберг": САД са једне стране позивају на уздржаност, а испод жита шаљу још оружја Израелу© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Пентагон је тихо интензивирао слање војне помоћи Израелу, испоручујући им више ласерски навођених ракета за њихове хеликоптере "апач", као и гранате калибра 155 мм, уређаје за ноћно осматрање, муницију за уништавање бункера и нова војна возила, пише "Блумберг" позивајући се на интерни списак Министарства одбране.

Слање додатног оружја и муниције уз већ постојеће пресретаче за "гвоздену куполу" и "Боингове" паметне бомбе, наставља се упркос учесталим позивима Беле куће Израелу на уздржаност у бомбардовању Појаса Газе.

Оружје се већ испоручује или Министарство одбране ради на томе да га учини доступним из залиха у САД и Европи, наводи се у документу у који је "Блумберг" имао увид. До краја октобра испоручено је свих 36.000 граната калибра 30 мм, 1.800 комада муниције М141 за разбијање бункера и најмање 3.500 уређаја за ноћно осматрање, показују подаци.

Портпарол Пентагона је одбио да разговара о појединостима, али је Министарство одбране у саопштењу навело да "користи неколико путева – од интерних залиха до канала америчке индустрије – како би осигурало да Израел има средства за одбрану".

"Ова безбедносна помоћ наставља да стиже скоро свакодневно", наводи се у саопштењу и додаје да САД брзо обезбеђују прецизно навођену муницију, бомбе малог пречника, артиљеријске гранате од 155 мм и другу муницију, уз пресретаче за "гвоздену куполу" и медицинску опрему.

Снабдевање артиљеријским гранатама и другом муницијом изазвало је критике невладиних организација које кажу да су америчке залихе омогућиле Израелу да настави са кампањом бомбардовања за које здравствене власти у Појасу Газе кажу да је убило више од 10.000 људи, укључујући 4.000 деце.

image