Свет

Побуна у Стејт департменту: Стотину запослених осудило Бајдена као "саучесника у геноциду" у Гази

Амерички председник се у интерном меморандуму који је потписало стотину званичника такође оптужује да је "ширио дезинформације" о рату Израела и Хамаса, а да акције израелске војске у Гази представљају "ратне злочине"
Побуна у Стејт департменту: Стотину запослених осудило Бајдена као "саучесника у геноциду" у ГазиGetty © Chip Somodevilla/Getty Images

Стотину званичника из Стејт департмента и америчке Агенције за међународни развој потписало је интерни меморандум у којем оптужује председника САД Џозефа Бајдена за "ширење дезинформација" о рату Израела и Хамаса и наводи да Израел чини "ратне злочине" у Гази, јавља "Аксиос".

Бајденова подршка Израелу га је учинила "саучесником у геноциду" у Гази, наводи се у меморандуму који је организовао "млађи дипломата" Стејт департмента, а у чију је копију имао увид "Аксиос".

Меморандумом се позивају амерички високи званичници да преиспитају своју политику према Израелу и затраже прекид ватре у Гази, где је у израелским нападима убијено више од 11.000 Палестинаца, којих су више од трећине били деца, према подацима Министарства здравља у Гази.

Амерички председник се такође оптужује да је "ширио дезинформације у свом говору 10. октобра."

Подсетимо, свега неколико дана након почетка напада Хамаса 7. октобра, Бајден је тврдио да је видео "проверене фотографије" палестинских милитаната како "одсецају главе деци" у Израелу, да би амерички званичници затим објаснили да председник заправо није видео никакве фотографије и да је само преносио тврдње израелске владе и извештаје медија.

Меморандум наводи да су акције Израела у Гази, а које су подразумевале искључење струје, ограничавање помоћи и нападе усред којих је расељено стотине хиљада Палестинаца "представљају ратне злочине и/или злочине против човечности према међународном праву."

"Ипак, нисмо успели да преиспитамо свој став према Израелу", наводи се у меморандуму и додаје да су САД "удвостручиле непоколебљиву војну помоћ (израелској влади) без јасних црвених линија."

"Чланови Беле куће и (Савета за националну безбедност) демонстрирали су јасан немар за живот Палестинаца, документовану неспремност за деескалацију и, чак и пре 7. октобра, неодговоран мањак стратешког планирања", наводи се у меморандуму.

Руска спољна обавештајна служба СВР известила је данас да актуелна администрација САД "иза затворених врата" позива израелско руководство да убрза операцију у Појасу Газе, јер би одуговлачење са операцијом могло негативно да утиче на Бајденове шансе за реизбор.

image