Свет

Епилог изборног хаоса у Немачкој: Поништени избори у Берлину

Изборни процес био угрожен и пре самог гласања
Епилог изборног хаоса у Немачкој: Поништени избори у Берлинуwww.globallookpress.com © Emmanuele Contini via www.imago-/www.imago-images.de

Државни уставни суд Берлина прогласио је изборе за Представнички дом и скупштине округа неважећим због великих пропуста у организацији. Избори одржани 26. септембра 2021. године морају бити поновљени у целини.

Судија Лудгера Селтинг признала је да је пред судом била тешка одлука, али да је то једини начин да се испуне услови за демократске изборе, преноси "Шпигел".

Суд је нагласио да пропусти нису настали због грешака радника и да су они покушали да реше све проблеме који су настали приликом гласања. Међутим, недостаци у припреми за изборе били су веома озбиљни и изазвали су грешке.

Селтинг је оценила да су припреме биле неадекватне и да је због тога изборни процес био угрожен и пре самог гласања.

Одлука о понављању избора била очекивана

Уставни суд је на рочишту крајем септембра ове године разматрао потпуно понављање избора за Представнички дом због озбиљних грешака које би могле да утичу на састав парламента.

Неки од проблема који су забележени су погрешни или недостајући гласачки листићи, али и премало гласачких кутија. Забележени су велики редови, а неки грађани гласали су и након званичног затварања бирачких места, наводи немачки лист.

Према одлуци суда, поновљени избори морају бити одржани у року од 90 дана, а државни службеник Стефан Брохлер истиче да ће грађани највероватније поново гласати 12. фебруара идуће године. Његов претходник је, иначе, поднео оставку након предизборног хаоса у Берлину прошле јесени.

Неизвесно понављање савезних избора

Још је нејасно да ли ће савезни избори бити поновљени у једном броју берлинских изборних округа. Бундестаг је прошле недеље одлучио да делимично понови изборе у Берлину. Према тој одлуци, грађани у укупно 431 берлинској изборној јединици поново би требало да дају први и други глас. Међутим, извесно је да ће ова скупштинска одлука бити оспорена пред Савезним уставним судом.

image