Свет

Нови дипломатски скандал на помолу: Њу Делхи захтева да Берлин обезебеди довољно гаса

Снабдевање Индије гасом прекинуто је у мају, након што су уведене санкције Русији и након што је Немачка преузела контролу над испоставом "Гаспрома" у овој земљи
Нови дипломатски скандал на помолу: Њу Делхи захтева да Берлин обезебеди довољно гасаwww.globallookpress.com © Karl-Heinz

Препирка око природног гаса ескалирала је у дипломатску борбу између Берлина и Њу Делхија који захтева да Немачка испуни уговорне обавезе и обезебеди уговорене количине гаса, пише "Блумберг".

Дипломате су позване да покушају да реше неспоразум око прекида испоруке течног природног гаса Индији од стране немачког огранка "Гаспрома"  који, од априла ове године, контролише немачка држава која га је назвала "Секјуринг енерџи фор Јуроп". Проблем са недостатком гаса Индија, такође, покушава да реши директним преговорима са Русијом.

Снабдевање Индије гасом Немачка је прекинула у мају, након што су уведене санкције Русији, али Њу Делхи сматра да би Немачка требало да пронађе начин да испуни уговорне обавезе.

У међувремну, Индија плаћа рекордне износе да би се снабдела овим енергентом и то под условом да га уопште има на тржишту. Неки добављачи у јужној Азији једноставно су отказали дуго очекиване испоруке зарад бољих понуда неких других држава.

Такође, сингапурска испостава некадашње немачке филијале "Гаспрома" саопштила је у септембру да не може да испуни своје уговорне обавезе када су у питању испоруке гаса. "Секјуринг енерџи фор Јуроп" плаћа пенале, али та сума је апсолутно недовољна да највећа индијска гасна компанија "ГАИЛ" покрије куповину гаса који им недостаје. 

Индијска компанија  смањила је снабдевање купцима, па чак и производњу у сопственој фабрици.

"Гаил" је потписао двадесетогодишњи уговор са "Гаспромом" 2012. године у којем је наведено даће Индији бити на распологању у просеку 2,5 милиона тона течног природног гаса годишње. 

image