Свет

Немачка и Пољска у сукобу због обуке украјинских војника

Олаф Шолц је прошлог месеца саопштио да Немачка до пролећа жели да обучи бригаду од 5.000 војника
Немачка и Пољска у сукобу због обуке украјинских војникаwww.globallookpress.com © Ashley Chan/Keystone Press Agency

Министри спољних послова земаља Европске уније донели су одлуку да заједничка мисија обуке 15.000 припадника Оружаних снага Украјине на тлу Европе почне до краја године.

Међутим, припреме за почетак мисије показале су колико су заправо крхки односи између Немачке и Пољске, пише "Тагешпигел".

Седиште мисије за обуку под називом "ЕУМАМ" налазиће се у Пољској, а дипломате ЕУ тврде да је неколико земаља чланица изразило интересовање да пошаље стручњаке који би учествовали у обуци украјинских војника. Са друге стране, Немачка савезна влада тврди да седиште у Пољској није добра идеја, посебно због границе коју земља има са руском ексклавом Калињинградом.

Другим речима, Берлин страхује да би мисија могла да постане мета руских реметилачких маневара, оцењује немачки лист.

Међутим, ово није прва препирка између Немачке и Пољске од почетка специјалне војне операције у Украјини. Непосредно након почетка сукоба, пољски премијер Матеуш Моравјецки назвао је "шалом" чињеницу да је Берлин испрва послао "само" 5.000 шлемова Кијеву.

Након ових изјава Моравјецког, канцелар Немачке Олаф Шолц најавио је "прекретницу". Савезна влада Немачке данас истиче да испорука противваздушног наоружања, попут ракетног система Ирис-Т, даје значајан допринос одбрани Украјине.

Ипак, испоруке западних тенкова Украјини и даље су тачка спора између Немачке и Пољске. Варшава је Кијеву дала борбене тенкове и оклопне транспортере совјетског дизајна и у почетку се ослањала на добијање замене од Немачке у "размени прстенова", односно кружној размени оружја са Словачком, Чешком и Грчком. Недавно се, међутим, Моравјецки жалио на "неактивност" Берлина у вези са разменом наоружања у септембру.

С обзиром на кључну улогу коју је Варшава одиграла када је у питању испорука оружја унутар НАТО-а, Пољска је преузела вођство у планираној обуци украјинских војника. Жељу да се прикључи пројекту Немачка је изразила у августу, након што је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ говорио о заједничкој европској мисији.

Спор Берлина и Варшаве довео је до тога да је изгубљено неколико вредних недеља и изазвао застој у планирању обуке. Министри спољних послова земаља ЕУ постигли су компромис и договорили се да формирају два седишта за обуку, једно у Немачкој и једно у Пољској. Међутим, седиште у Пољској биће веће. Из Брисела су саопштили да из безбедносних разлога не могу да дају презцизније податке о локацији.

Олаф Шолц је прошлог месеца саопштио да Немачка до пролећа жели да обучи украјинску бригаду од 5.000 војника. Међутим, из Брисела кажу да је још увек рано говорити о тачним цифрама.

IMAGO/Christian Spicker

Немачка у Словачкој поправља оружје оштећено у Украјини

Немачка ће у Словачкој основати центар за сервисирање и поправку оружја које земља шаље Кијеву, изјавила је немачка министарка одбране Кристин Ламбрехт.

"Постигли смо договор и посао може одмах да почне, како би сва опрема која је испоручена Кијеву могла да се поправи након изласка из битке", рекла је она пред састанак у Бриселу.

Ламбрехт је потврдила информације о обуци 5.000 украјинских војника у Немачкој до јуна наредне године.

image
VV inauguration
banner