Свет

Немачка се спрема за искључења струје: Чувајте готовину код куће

Једна од опција могла би да буде да се ограничи износ који појединци могу да подигну у банкама
Немачка се спрема за искључења струје: Чувајте готовину код кућеwww.globallookpress.com © Silas Stein

Немачке власти све интензивније раде на плановима за хитну испоруку готовине ако дође до нестанка струје, како би сачувале економију, док се цела нација припрема за искључења струје.

Планови укључују Бундесбанку, Немачку централну банку, прикупљање додатних милијарди како би се изборили са порастом потражње и избегли ограничења у подизању новца, пише Ројтерс.

Иако немачке власти јавно умањују вероватноћу нестанка струје, ово планирање ипак показује колико озбиљно схватају претњу и како се боре да се припреме за потенцијалне несташице струје изазване растућим трошковима енергије или чак саботажом.

Они наглашавају све веће последице које на Немачку имају сукоби у Украјини, јер се та земља деценијама ослањала на приступачне руске енергенте, а сада се суочава са двоцифреном инфлацијом и поремећајима због несташице горива и енергената.

Доступност готовине је нарочито важно за Немце, који воле сигурност и анонимност и зато је користе више од других Европљана.

Око 60 одсто свакодневних куповина плаћа се готовим новцем, према недавном истраживању Бундесбанке које је показало да Немци у просеку подижу више од 6.600 евра годишње, углавном из банкомата. Један извештај парламента од пре деценију упозорава на "незадовољство" и "агресивне препирке" међу грађанима, уколико не буду могли да подигну новац због искључења струје.

На почетку пандемије у марту 2020. године постојала је навала за готовином. Тада су Немци подигли 20 милијарди евра више него што су депоновали, што је био рекорд, али је све функционисало без проблема.

Могући сценарији

Потенцијални нестанак струје отвара нова питања о могућим сценаријима како се енергетска криза у највећој европској економији продубљује и зима се приближава.

Једна од опција могла би да буде да се ограничи износ који појединци могу да подигну.

За сада Бундесбанка има огромне залихе и спремна је за нагли пораст потражње, кажу извори за Ројтерс.

Ипак, једна од слабих тачака јесу безбедносне фирме које преносе новац од централне банке до банкомата и банака. Закон није предвидео да ове компаније, попут "Бринкса" и "Лумиса", имају првенство приступа гориву и телекомуникацијама, ако дође до нестанка струје, већ би морале да чекају на бензинским станицама, као и сви други. 

Више од 40 одсто Немаца страхује од нестанка струје у наредних шест месеци, према истраживању које је прошле недеље објавила "Функе Медиенгрупе".

Немачка канцеларија за ванредне ситуације препоручила је људима да држе готовину код куће за хитне случајеве.

Немачки финансијски регулатори брину да банке нису у потпуности спремне за озбиљније нестанке струје и виде то као нови, непредвиђени ризик, наводи Ројтерс, док саме банке сматрају да је такав сценарио "невероватан".

Међутим, понекад и политика може да буде препрека за добро планирање. 

У Франкфурту је један од чланова градског већа предложио да се представи план за случај искључења струје, што су подржале и неке странке десне оријентације, али су друге партије одбиле предлог јер "диже панику". 

Ово питање такође наглашава зависност трговине од технологије, јер су електронске трансакције све заступљеније, а  већина банкомата нема извор напајања у случају нужде.

Француска ризикује да током ове зиме неколико дана остане без струје, јер се земља бори са несташицом електричне енергије због кварова на нуклеарним електранама, рекао је оператер мреже ЕДФ.

image