Свет

"Блумберг": Зеленски се плаши "Мајдана 3"

Украјински председник страхује од масовних протеста у Кијеву
"Блумберг": Зеленски се плаши "Мајдана 3"Getty © Marcelo del Pozo / Stringer

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је новинарима да је добио информације од више обавештајних агенција да Москва ради на дестабилизацији његове владе.

Протеклих месеци у западним медијима све чешће се појављују информације о поделама у највишем руководству Украјине. Украјински извори тврде да је Зеленски "окамењен" у остваривању нереалног циља потискивања Русије са свих територија на које Кијев тврди да полаже право.

Зеленски се такође јавно сукобио са водећим генералом Валеријем Залужним, који је раније овог месеца рекао да је контраофанзива доспела у ћорсокак и да не очекује никакав продор Кијева.

Украјински председник рекао је новинарима да је од украјинских и савезничких обавештајних служби добио информације које га упозоравају на "план дезинформација интерно познат као 'Мајдан 3'", чији је циљ да искористи поделе у друштву и подстакне побуну.

Мајдан на украјинском значи "трг". Мајдан 1 и 2 су термини за масовне протесте 2004. и 2014. године, који су се првенствено одржавали на кијевском Тргу независности. Оба су била усмерена против Виктора Јануковича, бившег председника чија је база политичке подршке била у тадашњем источном делу Украјине наклоњеном Русији.

Протест 2004. био је углавном миран и успешно је поништио победу Јануковича у председничкој трци те године. С друге стране, демонстрације 2014. су се десиле док је Јанукович био на функцији, што га је приморало да побегне из земље и поднесе оставку пошто су наоружани изгредници гађали његову кућу.

Мајдан 2 подржао је Запад и оснажио националистичке снаге у земљи. Москва је описала политику нове владе у Кијеву након државног удара као дискриминаторну према етничким Русима у Украјини и штетну по националну безбедност Русије.

Зеленски је изабран на основу обећања о помирењу са побуњеницима у Донбасу, али је попустио под притиском промајданских националиста, који су му претили масовним протестима. Сада, он верује да Русија настоји да изазове хаос и поделе у његовој земљи и да сруши његову владу. "Мајдан је за њих (Москва) државни удар, тако да је операција разумљива", рекао је Зеленски а преноси "Блумберг".

Раније овог месеца, магазину "Тајм" блиски сарадници Зеленског пожалили су се на његову непоколебљиву тежњу за војном победом над Москвом, која је "на ивици месијанског".

image